Kultura

Izložba Dušan Bekar: Dizajner iz sjene u HDD galeriji

Piše: PolitikaPlus/Hina

Zagrebačka HDD galerija otvara u utorak izložbu "Dušan Bekar: Dizajner iz sjene", s dijelom bogatog opusa tog grafičkog dizajnera, fotografa i slikara koji je djelovao na području komercijalnog i korporativnog dizajna od početka pedesetih godina.

Po riječima Alire Hrabar Oremović, autorice koncepcije izložbe, Bekar je jedan od rijetkih dizajnera kojeg krasi interdisciplinarnost, jednako vješto vlada crtačkim, slikarskim, grafičkim i fotografskim tehnikama, a tijekom čitavog svog djelovanja nastojao je pratiti aktualne trendove u svjetskom dizajnu "bez podlijeganja nekoj maniri, a opet obilježivši dizajnerski prostor određenim vizualnim konstantama koje čitamo nedvosmisleno kao njegove".

"Možda najveći Bekarov doprinos komercijalnom dizajnu, koji proizlazi iz prirođene sklonosti novim tehnologijama i eksperimentu, jest implementacija suvremenih trendova s područja umjetničkih istraživanja prostora slike, u najširem smislu, u vizualnu poruku namijenjenu prosječnom potrošaču", ustvrdila je u predgovoru izložbe.

Iako su njegovi radovi desetljećima prisutni i prepoznatljivi u potrošačkom sektoru, rijetko ga se spominje u pregledima grafičkog dizajna i likovne scene, a u muzejskim zbirkama i pokojem pregledu oglašavanja nerijetko su krivo datirani, krivo imenovani ili mu uopće nisu pripisani.

Hrabar Oremović smatra kako se to ne može pripisati nemaru ili nepostojanju interesa među teoretičarima struke za Bekarovim radovima, već možda više činjenici da ih sam autor nije smatrao važnim prezentirati u formi izložbe ili monografije – do danas.

"U tom smislu ova izložba, na manjem uzorku Bekarova rada koji zahvaća pola stoljeća djelovanja u kontinuitetu, predstavlja važan doprinos sagledavanju trendova u Hrvatskom dizajnu od 1950. do kasnih devedesetih, a na osnovu njega možemo detektirati i neke druge fenomene koji ne pripadaju samo domeni dizajna već, uvjetno rečeno, razvoju društva", napomenula je.

Izloženi su Bekarovi vizualni identiteti, oglasi, propagandni materijali, plakati, fotografije za tvrtke Bagat, Borovo, Fotokemika, Ghetaldus, Gradska štedionica, HEP, INA, Labud, Marles, MTČ, Neva, RIS, Saponia, TEŽ, TOZ i mnoge druge.

Izložba će biti otvorena do 11. siječnja.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

DIZAJN, IZLOŽBA