Svijet

FRANCUSKA: Sve slabiji odaziv na prosvjede "žutih prsluka", vozač poginuo na cestovnoj blokadi

Piše: PolitikaPlus/Hina

U petak i subotu u Francuskoj održali su se izolirani prosvjedi "žutih prsluka",  a na jugu zemlje je u petak poginuo vozač kada je svojim automobilom udario u kamion na cestovnoj blokadi koju su postavili prosvjednici.

S tom nesrećom se broj poginulih u vezi s prosvjedima protiv vlade popeo na deset osoba, rekle su vlasti u subotu.

U subotu se u Francuskoj očekuje nekoliko prosvjeda, uključujući i prosvjednu povorku u Versaillesu čiji je dvorac simbol francuske državne vlasti i jedna od najvećih europskih turističkih atrakcija.

U Versaillesu se, međutim, okupilo malo prosvjednika, a bitno manje prosvjednika nego prethodnih tjedna bilo je i na ulicama Pariza, izvijestili su mediji.

Nekoliko desetaka prosvjednika prošlo je ulicama pariške četvrti Montmartre uzvikujući "Parižani, pridružite nam se!". Neki su pozivali na ostavku predsjednika Emmanuela Macrona.

U Parizu je u 11 sati prosvjedovalo oko 800 ljudi i nije bilo incidenata, nasilja ili uhićenja, rekla je policija. Prošle je subote u isto vrijeme bilo 4000 prosvjednika.

Prosvjednici - nazvani po reflektirajućim prslucima koje francuski vozači moraju imati u svojim automobilima - prosvjeduju i blokiraju ceste i kružne tokove diljem Francuske od sredine studenoga.

Te su demonstracije počele kao prosvjed protiv rasta poreza na gorivo, ali su se pretvorile u velike prosvjede protiv politike predsjednika Emmanuela Macrona.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

FRANCUSKA, ŽUTI PRSLUCI