A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/gallery/ANDREJPLENKOVIC-KOLINDA/ap-benardic.jpeg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Živi zid i SDP izjednačeni na drugom mjestu | Politika+
Hrvatska

Evo s kakvom podrškom stranke završavaju godinu: Živi zid i SDP izjednačeni na drugom mjestu

FOTO: Jurica galović/Pixell
Piše: PolitikaPlus

S kakvom podrškom stranke završavaju godinu, jesu li građani zadovoljni Vladinim politikama i smatraju li da će vladajuća koalicija opstati, pokazuje novo istraživanje Crobarometar za prosinac Dnevnika Nove TV. HDZ godinu završava kako je i počeo - kao najjača stranka i uživa potporu 28,9 posto ispitanika. U prosincu se dogodilo to da su dvije stranke izjednačene. Živi zid je rastao brže od SDP-a i razlika je 0,1 posto za Živi zid. No, sve to je u statističkoj grešci.

Živi zid tako osvaja 14,9 posto, a SDP 14,8 posto. Zanimljivo, SDP je samo 2 puta bio treći izbor i to u rujnu i studenom 2014. Kako je i počeo, MOST godinu završava kao 4. opcija s potporom od 6,3 posto.

HSU je peta stranka s potporom od 3,8 posto, što im je najbolji rezultat u zadnje vrijeme. Slijedi HSS sa 3,6 pa Bandićeva stranka s 3 posto. Pametno godinu završava kao izvan parlamentarna stranka s potporom od 2,5 posto. Slijede stranke s potporom manjom od 2 posto. Tu je HNS s 1,8, IDS s 1,6, Promijenimo Hrvatsku s 1,3, Glas s 1,1 i Nezavisni za Hrvatsku s 1 posto potpore ispitanika. Ostale stranke imaju manje od 1 posto i zajedno bi dobile 6,7 posto, a neodlučnih je birača 8,6 posto.

Koalicija stabilna Nakon tri mjeseca u kojima nije rasla niti padala potpora Vladinim politikama, na kraju godine njezin rad ne podupire 66 posto građana, podupire njih 26 posto dok ne zna njih 8 posto.

Zato je vladajuća koalicija stabilna. Da će premijer Plenković to ostati do 2020. misli 76 posto ispitanika, a da neće njih 17 posto. Ne zna njih 7 posto. Nakon tri mjeseca u kojima nije porastao broj pesimista, ali ni optimista, na kraju godine opet bilježimo rast pesimista. Njih je dalje visokih 73 posto, a optimista 19 posto. Ne zna njih 8 posto.

Istraživanje je provela agencija IPSOS od 1. do 20. u mjesecu na 982 punoljetna građana. Maksimalna pogreška uzorka iznosi +/- 3,3 posto, a za rejtinge stranaka +/- 3,6 posto.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

hdz, stranke, sdp