Regija

VLAST: Sarajevska županija dobila novu vladu, SDA u oporbi nakon dva desetljeća

Piše: PolitikaPlus/Hina

Sarajevska županija u srijedu je dobila novu koalicijsku vladu u kojoj nema Stranke demokratske akcije (SDA), a novim premijerom postao je Edin Forto iz Naše stranke (NS) koja sebe definira kao liberalnu i građansku.

Uz NS, koaliciju čine "Narod i pravda", stranka koju su ranije ove godine osnovali nezadovoljni članovi SDA, Socijaldemokratska partija BiH (SDP BiH), Demokratska fronta (DF) Željka Komšića i Nezavisni blok.

SDA je na listopadskim izborima pojedinačno dobila najviše mjesta u županijskoj skupštini, deset od ukupno 35 mandata no s njom gotovo nitko nije htio koalirati.

Alternativna koalicija okupila se oko bloka lijevih i građanskih stranaka i ima potporu 24 zastupnika.

SDA je Sarajevskom županijom, koja ima najveći proračun u Federaciji BiH, suvereno vladala u cijelom poratnom razdoblju, osim od 2000. do 2002. godine.

Novi županijski premijer Forto je zastupnicima predstavio plan od 300 mjera koje kani provesti i prioritete poput smanjenja javnih troškova, borbe protiv korupcije i revitalizacije zapuštene komunalne infrastrukture.

"Naša je zadaća probuditi tračak nade da će se nešto promjeniti", kazao je Forto najavivši kako će angažirati stručnjake.

Istaknuo je kako se ne smije dopustit da Sarajevo kao glavni grad države bude suočen s redukcijama vode, da ima očajan gradski prijevoz i da njegovi građani hodaju prljavim ulicama.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

sarajevo, izbori, vlast