Hrvatska

MILINOVIĆ: Proračun je srušio lokalni HDZ po naputku središnjice

Piše: PolitikaPlus/Hina

Bivši HDZ-ovac, ličko-senjski župan Darko Milinović u ponedjeljak je ustvrdio da je lokalni HDZ, po naputku središnjice iz Zagreba, srušio u Županijskoj skupštini njegov proračun za iduću godinu te poručio da se neće politički umiroviti, a na nove županijske izbore izlazi sa svojom listom.

Milinović, koji je prije četiri mjeseca izbačen iz HDZ-a, u izjavi za N1 televiziju izrazio je uvjerenost da HDZ nakon idućih izbora više neće imati apsolutnu vlast u Ličko-senjskoj županiji.

Izbori za novo predstavničko tijelo Ličko-senjske županije uslijedit će uskoro jer će Vlada, zbog neizglasavanja proračuna, imenovati povjerenika koji će u roku od tri mjeseca morati organizirati izbore za novi saziv županijske skupštine.

Proračun nije podržalo 14 vijećnika koalicije HDZ-HSS-HSP AS-HSU, koji su bili suzdržani, a podržalo ga je 11 vijećnika, i to bivši članovi HDZ-a okupljeni u nezavisni klub i vijećnici s liste Bura promjena.

U komentaru za N1 televiziju, Milinović je ustvrdio da je HDZ tim činom srušio sam sebe, jer je prvi put u povijesti ostvaren suficit Ličko-senjske županije od 5,2 milijuna kuna te je vraćen cjelokupni dug od 4,2 milijuna kuna.

 Napomenuo je i kako je još prekjučer imao većinu od 20 županijskih vijećnika za proračun, a onda se situacija promijenila zbog pritisaka "od lokalnog HDZ-a, a po naputku središnjice iz Zagreba".

"To je žalosno za Ličko-senjsku županiju, ja idem na nove izbore, idem sa svojom listom i HDZ prvi put u povijesti neće imati apsolutnu većinu u Županijskoj skupštini", rekao je župan.

Upitan kako može očekivati da će na izborima uspjeti pobijediti HDZ, ako mu je on srušio proračun, Milinović je odgovorio kako to nema veze s izborima te izrazio uvjerenost da je njegov proračun srušio "HDZ  sa SDSS-om i SDP-om".

Uvjeren je da će u Županiji doći do promjene političkih snaga. "HDZ je imao apsolutnu vlast s 19 vijećnika  i nakon idućih izbora nema šanse da ima apsolutnu vlast, a nema šanse da ima uopće prevlast u Županijskoj skupštini", rekao je Milinović.

Rekao je da će mandat župana, koji je dobio kao HDZ-ov kandidat, odraditi do kraja.

"Meni su birači dali povjerenje, dobio sam više glasova nego što je dobila stranka.  Neću proći loše i odradit ću svoj mandat do kraja. Loša situacija po moju listu ne može se dogoditi. HDZ neće imati 19 mandata i HDZ će biti gubitnik tih izbora. Prema tome, oni koji su provocirali te izbore po naputku središnjice morali bi snositi i političke konzekvence", rekao je Milinović.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

darko milinović, hdz