Scena

INDIJA: Prosvjedi paralizirali državu Keralu nakon ulaska žena u hram

Piše: PolitikaPlus

Konzervativne hinduističke skupine izazvale su blokadu južne indijske države Kerale u četvrtak, prosvjedujući protiv državnih vlasti koje su dopustile dvjema ženama da unatoč drevnoj zabrani uđu u hinduistički hram dan ranije. 

Oko 400 prosvjednika, među kojima su bile i žene, zauzelo je ulice Kochija, komercijalnog središta Kerale rano u četvrtak, a podržali su ih dužnosnici hinduističke nacionalističke stranke BJP premijera Narendre Modija i stranke RSS, na čijoj je ideologiji BJP nastao.

Mnoge trgovine i manji uredi ostali su zatvoreni nakon što su hinduističke skupine pozvale na obustavu rada  širom zemlje. Većina autobusa i taksija odbila je prevoziti putnike, a neki su vozači rekli da se boje da bi mogli biti napadnuti. 

Dvije žene ušle su u srijedu u hinduistički hram u državi Kerali na jugu Indije i time se usprotivile stoljećima staroj zabrani ulaska.

Žene u četrdesetim godinama ušle su u prostorije hrama Sabarimala i time prekršile tradiciju po kojoj žene u reproduktivnoj dobi, od 10 do 50 godina, ne smiju ući u hram.

Konzervativne hinduističke skupine vjeruju da žene u reproduktivnoj dobi mogu oskvrnuti svetište. Lokalni mediji su izvijestili da je glavni svećenik zatvorio hram radi obreda "pročišćenja" nakon posjeta žena.

Vlada brani svoju odluku o zaštiti žena koje žele ući u hram, navodeći da je to pitanje građanskih prava.

Indijski Vrhovni sud ukinuo je krajem rujna prošle godine zabranu ženama i djevojkama u dobi 10 do 50 godina da uđu u poznati hinduistički hram u državi Kerali na jugu zemlje. Nakon odluke suda izbili su nasilni prosvjedi u toj državi.

U nekim hinduističkim zajednicama žene se u reproduktivnoj dobi smatraju nečistima, što je dovelo do raznih ograničenja a u nekim slučajevima i do potpune zabrane ulaska žena u reproduktivnoj dobi na određena mjesta.

Ukidajući zabranu, vrhovni sudac rekao je da se "ograničenja nametnuta u hramu Sabarimala ne mogu smatrati temeljnom vjerskom praksom".

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ŽENE, PROSVJED, HRAM