Hrvatska

VLADA: Usvojen Nacionalni plan za unaprjeđenje socijalne dimenzije visokog obrazovanja

Piše: PolitikaPlus/Hina

Vlada je na sjednici u četvrtak usvojila Nacionalni plan za unaprjeđenje socijalne dimenzije visokog obrazovanja u Republici Hrvatskoj za razdoblje 2019. - 2021. kojim se kroz niz mjera podzastupljenima i ranjivima omogućava ne samo upis u visoka učilišta nego i, po završetku studija, zapošljavanje.

Prijedlog Nacionalnog plana ima, naime, šest ciljeva - ostvariti sustavno prikupljanje i obradu podataka koji su relevantni za unaprjeđivanje socijalne dimenzije visokog obrazovanja te ih koristiti u tu svrhu, unaprijediti pristup visokom obrazovanju podzastupljenim i ranjivim skupinama i ukloniti prepreke pri ulasku.

Akcijskim planom želi se omogućiti i jednake prilike svim studentima tijekom studiranja, podići stopu završavanja studija i zapošljavanja podzastupljenih i ranjivih skupina nakon završetka studija, unaprijediti sustav financijske pomoći pripadnicima podzastupljenih i ranjivih skupina i uključiti standarde vezane za unaprjeđivanje socijalne dimenzije visokog obrazovanja u sustav osiguravanja kvalitete.

Financijska sredstva osigurana su u proračunu za 2019. godinu i projekcijama za 2020. i 2021. godinu i to u ukupnom iznosu od 492 milijuna kuna.

Vlada je donijela i odluku o pokretanju postupka za sklapanje Sporazuma između Republike Hrvatske i Europske organizacije za nuklearna istraživanja (CERN) o dodjeli statusa pridruženog člana u CERN-u.

CERN (Europski laboratorij za fiziku čestica) je 1954. godine osnovalo Europsko vijeće za nuklearna istraživanja (Conseil Europeean pour la Recherche Nucleaire - CERN), a nalazi se na francusko-švicarskoj granici, zapadno od Ženeve i najveći je istraživački laboratorij na svijetu.

Statusom pridruženog članstva Hrvatskoj će biti omogućeno ravnopravno sudjelovanje na projektima koje financira CERN, omogućit će se veća kvaliteta edukacije i istraživanja hrvatskih znanstvenika, te se povećava mobilnost znanstvenika i stručnjaka.

Također otvaraju se i nove poslovne mogućnosti na europskom tržištu za hrvatske tvrtke iz područja softverske, građevinske, elektrotehničke industrije i zdravstva.

Hrvatska će financiranju aktivnosti CERN-a doprinositi putem godišnjih uplata u ukupnom iznosu od milijun švicarskih franaka.

Vlada je na sjednici usvojila i akcijski plan za provedbu Nacionalne strategije razvoja sustava podrške žrtvama i svjedocima u Republici Hrvatskoj za razdoblje do 2020. godine koji sadrži četiri temeljna područja.

Uz koordinaciju međuresornog djelovanja sa standardizacijom postupanja za sva tijela koja pružaju podršku žrtvama i svjedocima, uz povezivanje općeg sustava i specijaliziranih programa podrške, planom se želi postići i unaprjeđenje normativnog okvira uz izgradnju informacijskog sustava za praćenje provedbe podrške žrtvama i svjedocima.

Planom se proširuje i uključivanje organizacija civilnog društva u sustav podrške žrtvama i svjedocima te se jača međunarodna suradnja kako bi se žrtvi ili svjedoku pomoglo od samog počinjenja kaznenog djela, tijekom trajanja kaznenog/prekršajnog postupka, kao i nakon njega, a radi prevladavanja psiholoških trauma i lakše socijalne rehabilitacije, te zaštite narušenih prava.

"Akcijskim planom želimo sustav podrške žrtvama i svjedocima podići na jednu višu razinu", istaknuo je ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

obrazovanje, vlada