Svijet

SAD: Ne postoji vremenski okvir za povlačenje iz Sirije

Piše: PolitikaPlus/Hina

Sjedinjene Države nemaju vremenski okvir za povlačenje snaga iz Sirije, ali ne planiraju ostati unedogled, rekao je viši dužnosnik State Departmenta u petak, što je jak signal da bi američke snage mogle ostati dok se ne završi borba protiv militanata Islamske države. 

Snage koje podržava SAD još uvijek preuzimaju teritorije od IS-a u Siriji, rekao je dužnosnik Pentagona u petak, dva tjedna nakon što je Washington objavio da će povući odande oko 2000 vojnika. Američki predsjednik Donald Trump rekao je da su snage uspjele u svojoj misiji te da više nisu ondje potrebne.

Neočekivana objava administracije prošli mjesec, koja je iznenadila dužnosnike i saveznike, pridonijela je odluci Jima Mattisa da podnese ostavku na dužnost američkoga ministra obrane te pojačala zabrinutost zbog mogućeg povratka IS-a.

Dužnosnik State Departmenta, koji se novinarima obratio prije puta državnog tajnika Mikea Pompea na Bliski istok sljedeći tjedan, čini se da je nastojao ublažiti tu zabrinutost.

"Nemamo rok za povlačenje naših snaga iz Sirije", rekao je dužnosnik koji je tražio da ostane neimenovan.

"Bit će to obavljeno na takav način da naši saveznici i partneri nastave posvuda pritisak na IS i da ne ostavimo prazan prostor za teroriste".

SAD ne namjerava imati vremenski neograničenu vojnu prisutnost u Siriji, dodao je dužnosnik.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

VOJSKA, SIRIJA, SAD