Svijet

Predsjednik Xi Jinping: Kineska vojska mora biti spremna za borbu

Piše: PolitikaPlus/Hina

Kineske oružane snage moraju ojačati osjećaj za hitne situacije i učiniti sve što mogu da se pripreme za borbu, rekao je kineski predsjednik Xi Jinping na sastanku vojnog vodstva u petak.

Kina želi ojačati svoje oružane snage u jeku teritorijalnih sporova u Južnome kineskom moru i jačanja napetosti sa SAD-om zbog širokog raspona pitanja, od trgovine do statusa Tajvana.

Službena novinska agencija Xinhua rekla je da je Xi na sastanku vojnog vodstva rekao da se Kina suočava sa sve većim rizicima i izazovima te da oružane snage moraju raditi na tome da učvrste sigurnost zemlje.

Xi, koji je također predsjednik središnjega vojnog povjerenstva, rekao je da oružane snage moraju razviti strategije za novo doba i preuzeti odgovornost za pripremu i vođenje rata.

"Svijet se suočava s razdobljem velikih promjena kakvih nije bilo u sto godina i Kina je još u važnom razdoblju strateških mogućnosti razvoja", istaknuo je.

Xi je kazao da oružane snage moraju biti sposobne brzo odgovoriti u hitnim situacijama, ojačati kapacitete za zajedničke operacije i razvijati nove tipove borbenih snaga.

Xijevi komentari slijedili su nakon njegovih primjedba u srijedu da Kina još uvijek zadržava pravo na upotrebu sile kako bi postigla "ponovno ujedinjenje" s Tajvanom te spriječila njegovu neovisnost.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

vojska, kina