A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/gallery/ANDREJPLENKOVIC-KOLINDA/KGK-GLAVA.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Predsjednica uvjerljivo vodi u utrci za Pantovčak | Politika+
Hrvatska

NAJNOVIJE ISTRAŽIVANJE: Predsjednica uvjerljivo vodi u utrci za Pantovčak

Piše: PolitikaPlus

Nakon istraživanja CRO DEMOSKOP o političkim strankama i političarima, stiže i istraživanje koje je za RTL provela agencija Promocija plus o preferencijama kandidata za predsjedničke izbore. 

Da se danas održava utrka za Pantovčak pobjednika bi odlučio drugi krug. Najbolje ipak stoji aktualna predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Iako je poznato kako će čekati proljeće da se izjasni o tome ide li u reizbor, u ovom trenutku Grabar Kitarović izabralo bi najviše ispitanika, njih 38 posto! No, čini se, da joj je uslijed smjena u svom Uredu i javnom bijesu desnice, potpora joj je od kraja godine pala za 3 posto. 

Drugi je izbor, kao nezavisni kandidat, bivši šef SDP-a Zoran Milanović. Iako ni on još nije odlučio hoće li u tu bitku, u odnosu na kraj godine potpora mu je porasla. Ipak, aktualna predsjednica i dalje stoji više nego dvostruko bolje.

Porasla je potpora i bivšoj šefici Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Daliji Orešković i to na nezanemarivih 12 posto, dok čelnik Živog zida Ivan Sinčić bilježi pad i sada je na 7,9 posto.  

Ni prvi čovjek Mosta, Božo Petrov nije odbacio mogućnost kandidature, potpora mu je nešto narasla - sada je na 6,2 posto.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić jednom je već izgubio u utrci za Pantovčak, a to bi mu se, po najnovijim rezultatima, dogodilo i da se ponovno uključi u utrku. Ambicije ne skriva, no istraživanje mu daje tek 4,5 posto. 

Bruna Esih, mogući kandidat desnice nezadovoljne zbog poteza aktualne predsjednice. nema realnih šansi. Vidimo nešto je iznad četiri posto.

Ovdje je znakovito da bi prema istraživanju Grabar-Kitarović zaokružilo 82 posto birača HDZ-a, a HDZ-ovci koji bi ipak odabrali Esih na razini su statističke pogreške. Na istoj razini, ali potpuno nevjerojatno, čak je više HDZ-ovaca koji bi odabrali Milanovića.

Bivši MOST-ovac Marko Vučetić nema ni dva posto, a znamo da je jedini od svih ovih kandidata i najavio kandidaturu.
Kao i u dosadašnjim izbornim ciklusima pobjednika bi donio tek drugi krug - istraživanje kaže kako bi to bila Grabar-Kitarović.

Iako aktualna predsjednica bilježi pad u odnosu na prošlogodišnji prosinac Grabar -Kitarović pobjeđuje Milanovića. Ona je na 54,6 posto, Milanović na 37,9 posto. Radi se o značajnoj potpori budući da Milanović uopće nije u politici, no pitanje je kako bi i u kojem trenutku kandidatura, a onda i kampanja utjecala na njegov rejting. 

Prema aktualnim podacima promjenu ne mogu donijeti ni neodlučni kojih je 7,5 posto. 

Birači Živog zida su podijeljeni, a MOST i Neovisni za Hrvatsku skloniji su Grabar-Kitarović. HNS-ovci trostruko češće biraju bivšeg partnera (Zoran Milanović) nego kandidatkinju sadašnjeg partnera (Kolinda Grabar-Kitarović).

Tek u idućim mjesecima vidjet će se je li pad kojeg aktualna predsjednica, bez obzira na pobjedu, bilježi samo korekcija jednog mjeseca ili je početak negativnog trenda. U tome će svoju ulogu imati njezina taktika i komunikacija što bi moglo ovisiti i o novim kadrovska rješenja na Pantovčaku kao i aktivacija desnice. Znamo da je nerijetko javno napadala Vladu, pitanje je koliko će joj to sada biti komforno s obzirom da je izgledno da će ponuđenu HDZ-ovu potporu i prihvatiti.

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

kolinda grabar kitarović, PREDSJEDNICA