Zagreb

PLES: Zagrebački plesni centar u siječnju posvećen mladim umjetnicima

FOTO: Ilustracija
Piše: PolitikaPlus/Hina

Zagrebački plesni centar će, kao i prošle godine, siječanj posvetiti programu "Koreospektar", koji okuplja predstave mlađih plesnih umjetnika kako bi afirmirao i skrenuo pozornost na njihovo stvaralaštvo.

Program otvara 11. i 12. siječnja predstava "ForFour" čiju koreografiju potpisuje renomirani plesni umjetnik Ognjen Vučinić koji ju zajedno s još tri mlada plesača (Šimun Stankov, Mate Jonjić i Endi Schrotter) i izvodi. Predstava je ujedno i diplomski rad mlade producentice Sabrine Herak Smoković.

Kako se ističe u najavi predstave, u tom autorskom projektu četiri plesača plešu s jednakom mišlju u glavi, u različitim tjelesnim manifestacijama. Svaki se kreće  duž zamišljene stranice kvadrata, tvoreći prostor unutar i izvan geometrijskog oblika, dok je muška snaga provocirana krhkošću koja proizlazi iz mogućnosti ispadanja iz geometrijske zadanosti kvadrata i time uvjetovanoga zajedničkog ritma.

Iz Zagrebačkog plesnog centra za 16. i 17. siječnja najavljuju pretpremijernu i premijernu izvedbu predstave "Ne čujem te, mrak je" umjetničke organizacije Škvadra, koju je osnovala skupina studenta plesnog odsjeka Akademije dramskih umjetnosti nakon završenog studija.

Predstavu izvode članovi Ema Crnić, Anđela Bugarija, Ema Kani, Šimun Stankov, Marta Habulin, Gendis Putri Kartini i Una Štalcar-Furač, istražujući različite načine komunikacije kroz pokret, kada je ples u govoru tijela apstraktan ili konkretan, smješten u potpuni apsurd situacije.

Premijerno izvedena prošle godine predstava "Together we sound" na rasporedu je 25. i 26. siječnja. Autorice i izvođačice Nastasja Štefanić i Koraljka Begović u ovom projektu istražuju oblike i načine na koje tijelo zvuči, koristeći se različitim senzorima te s nekoliko vrsta računalnih programa.

Uz pomoć metode autentičnog pokreta te upotrebljavajući različite senzore, autorice dolaze do specifičnog načina kretanja i tjelesnih oblika između virtualnoga i stvarnoga.

Predstava "Utopia", autorica Martine Granić i Mirte Polanović, koja će se izvesti 30. i 31. siječnja, opisuje se kao poema i mono koreo drama koja preispituje strahove od očekivanja i predviđanja budućnosti. Riječ je o diplomskom radu Mirte Polanović na Akademiji primijenjenih umjetnosti Rijeka.

Program "Koreospektar" završava 1. i 2. veljače predstavom "Fake a mistake", novim autorskim projektom umjetničkog kolektiva de.not, autorica Eni Vesović i Dore Kokolj.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

PREDSTAVA, PLES