Zagreb

Humanitarni koncert: U Zagrebačkoj katedrali večeras koncert Sjećanje na Gvozdansko 1577./1578.

Piše: PolitikaPlus/Hina

U zagrebačkoj katedrali u petak navečer održat će se koncert 'Sjećanje na Gvozdansko 1577./1578.' na kojem će nastupiti Simfonijski puhački orkestar Hrvatske vojske pod ravnanjem Miroslava Vukovojca Dugana, i mlada sopranistica Josipa Bilić.

Koncert počinje u 18,30 sati, organizira ga Udruga Zvuci tišine, a na programu su djela skladatelja Mihovilića, Bacha, Handela, Faurea, Francka, Dugana i Griega.

Ulaz na koncert je slobodan, uz dobrovoljne priloge za orgulje katedrale.

Iz Udruge Zvuci tišine ističu kako je 'impresivna priča o utvrdi Gvozdansko na Banovini i nemjerljivom junaštvu hrvatskih postrojba koje su beskompromisno branile od otomanskih osvajača taj iznimno vrijedni hrvatski burg s rudnicima i kovnicom novca iz koje se financirala obrana Mađarsko-hrvatskog kraljevstva'.

Organizatori najavljuju da će posjetitelji na samom koncertu između glazbenih brojeva biti upoznati o samoj bitci, koja je trajala tri mjeseca. Poznato je da u branitelji Gvozdanskog braneći hrvatsku domovinu pred turskim osvajačima, predvođenih Ferhad pašom, tri mjeseca 1577., imali tri ponude za napustiti obranu i otići na slobodno područje ostataka Hrvatske, a sve tri ponude su odbili. Gvozdansko je palo pred navalama Osmanlija 13. siječnja 1578. godine, a posljednji branitelji utvrde umrli su od smrzavanja. Osvajač Ferhat paša, zadivljen junaštvom hrvatskih branitelja dopustio je njihov pokop po katoličkim običajima.

Iz Udruge Zvuci tišine također napominju kako je Gvozdanskom kao i susjednom Zrinu potrebna hitna obnova i revitalizacija.

Večerašnji koncert u Zagrebačkoj katedrali održava se uz potporu Zagrebačke nadbiskupije, navodi umjetnički voditelj Udruge Zvuci tišine mr.   Edmund Borić-Andler.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

humanitarni koncer, KATREDALA