Mojbiz

Čačić: Ne smijemo propustiti jedinstvenu priliku i ne povući europski novac

Piše: PolitikaPlus/Hina

Župan Varaždinske županije i predsjednik Narodne stranke - Reformisti Radimir Čačić upozorio je u nedjelju gostujući u emisiji "Nedjeljim u 2" HRT-a da hrvatske županije ne smiju propustiti jedinstvenu priliku i ne povući europski novac usprskos ograničenju od 50 milijuna kuna podrške po projektu.

Jedno od pitanja upućenih Čačiću odnosilo se i na uspjehe koje ostvaruje Varaždinska županija u povlačenju europskoga novca s obzirom da je od polovice 2017. pokrenula više od 50 važnih projekata vrijednih oko 700 milijuna kuna, a prošle godine s 245 milijuna kuna bila je najuspješnija hrvatska županija u povlačenju europskoga novca.

Čačić vjeruje da je politika "mjerljiva disciplina" i to baš u onome što se sada čini, a ne u onome što je učinjeno ili se tek planira učiniti. S tim u vezi, podsjetio je kako je u osam godina prije no što je on došao na poziciju župana, Varaždinska županija povlačila prosječno četiri milijuna kuna godišnje.

20 županija plus Grad Zagreb mogu povući milijarde kuna iz europskih fondova

"U godinu i pol otkako sam župan mi smo dobili i ugovorili 712 milijuna kuna europskih projekata, a realizirali nešto više od 200 milijuna kuna", rekao je Čačić i ocijenio kako se europski novci mogu povući i da za to postoji prostor.

Istaknuo je kako je to dragocjen prostor i dodao da Varaždinska županija nije jedina hrvatska županija koja tako radi, iako je najbolja. Primjećuje kako je rast vidljiv i u ostalim županijama, a da će velike županije u vrlo kratkom vremenu povući još i više pa će biti bolje i od Varaždinske županije.

"Riječ je o tome da stotine milijuna kuna puta 20 županija plus Grad Zagreb su milijarde kuna iz europskih fondova, a mi pred sobom imamo sliku koja je crna", izjavio je Čačić. Objasnio je i zašto je ta slika crna pa je tako podsjetio da je Hrvatska povukla samo oko 14 posto od 10,7 milijarda eura koliko joj je ponuđeno, a prošle godine je prvi put povukla više novca no što je uplatila. 
 

Problem županija je limit od 50 milijuna kuna koji je prihvatila Vlada

Čačić je ustvrdio kako je Hrvatska ugovorila 50-ak posto od ponuđenoga novca, a vrijeme istječe jer je rok za ugovaranje 2020. godina.

Siguran je kako je problem s kojim se suočavaju županije, a u tome se sve županije i slažu, da je hrvatska Vlada prihvatila koncept da limitira pravo općina, gradova i županija na podršku u europskim projektima na 50 milijuna kuna. Objasnio je da je to bio koncept SDP-ove vlade ali ne one u kojoj je on bio.

Jer, rekao je, "kada dobijete 100 milijuna kuna iz europskih fondova, županija mora dati dvadesetak milijuna kuna svoga novca, red veličine je od 15 posto do 40 posto, a od toga je vlada vraćala jedinicama lokalne i regionalne samouprave otprilike pola novca".

Problem je što jedinice lokalne samouprave ako ugovore velike projekte da daju i cijeli svoj proračun, ne mogu platiti domicilnu komponentu i zato moraju odustati od europskih projekata, istaknuo je Čačić. Ocijenio je kako razumije stajalište nekih županija koji se toga pridržavaju, ali i ustvrdio kako će se Varaždinska županija zaduživati jer, zaključio je "mi to moramo odraditi jer to se više nikada neće ponoviti da možemo odraditi velike projekte".

Na konstataciju urednika da je njegova stranka "na neki način u projektnoj koaliciji s HDZ-om" i na pitanje izlaže li taj problem HDZ-u, Čačić je odgovorio potvrdno, dodavši kako to ponekad čini čak i pretvrdo što baš i ne veseli.

Jedno od pitanja u "paleti" političkih odnosilo se i na situaciju na hrvatskoj političkoj sceni na kojoj Čačić prepoznaje "Živi zid kao opasne ignorante koji šalju tvrde poruke", pa zato smatra kako bi rezultati idućih parlamentarnih izbora, mogli iznjedriti veliku koaliciju HDZ-a i SDP-a.

Kada je pak riječ o reformi školstva, kao jednom od aktualnih procesa", Čačić je ocijenio da je to "velika šarena laža" i da se na tome području ne događa baš ništa i nema nikakvih promjena, osim u smislu tehničke potpore. Smatra kako je u reformi školstva "izgubljen moment s Borisom Jokićem i cijela je priča kastrirana".

Vezano za predsjedničke izbore, Čačić je najavio da će podržati Zorana Milanovića ako se kandidira. Siguran je da bi Milanović ušao u drugi krug, ali smatra da bi u drugom krugu "mogla pobijediti sadašnja predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović", što je opcija koju ne podržava.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

radimir cacic, eu fondovi