Svijet

ITALIJA: Zatvor za bivšeg talijanskog ministra jer je crnog političara usporedio s orangutanom

Piše: PolitikaPlus/Hina

Bivši talijanski ministar koji je političkog suparnika i crnca usporedio s orangutanom osuđen je u ponedjeljak na 18 mjeseci zatvora zbog rasističkog vrijeđanja.

Roberto Calderoli je u srpnju 2013. rekao da je za tadašnjeg ministra za integraciju Cecilea Kyengea, talijanskog državljanina rođenog u Kongu, "pomislio da se radi o orangutanu".

"Čak i ako se radi o prvostupanjskoj presudi i uvjetnoj kazni, to je ohrabrujuća presuda za sve one koji se bore protiv rasizma", napisao je na Facebooku Kyenge, zastupnik u Europskom parlamentu iz Demokratske stranke lijevog centra.

Postupak je trajao dugo jer se o slučaju morao izjasniti Ustavni sud koji je ranije ove godine zaključio da Calderolijeve izjave nisu bile pokrivene zastupničkim imunitetom.

Calderoli, aktualni potpredsjednik Senata, član je desničarske i protuimigranstke stranke Liga koju vodi zamjenik premijera i ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini.

Godine 2006. izbačen je iz vlade jer je nosio majicu s kontroverznom karikaturom proroka Muhameda koja je izazvala nasilne prosvjede u Libiji, bivšoj talijanskoj koloniji.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

italija, ministar, rasizam