Hrvatska

PRIPREMA ZA EU IZBORE: Šeksov posinak od Plenkovića dobio najvažniji zadatak uoči europskih izbora

Piše: PolitikaPlus

Savjetnik premijera Andreja Plenkovića Karlo Ressler, inače mladi pravnik koji je već izrađivao stranačke dokumente, bit će i koordinator za izradu HDZ-ova programa za predstojeće europske izbore.

"Točno je, koordinirat ću izradu programa za izbore za Europski parlament. Zaduženje sam dobio od predsjednika stranke, a program radim u suradnji s međunarodnim tajnikom stranke Davorom Božinovićem, voditeljicom naše delegacije u EP-u Dubravkom Šuicom te nizom HDZ-ovih ministara", potvrdio je Ressler informaciju za Jutarnji list ističući kako im je cilj prezentirati plan za idućih pet godina te predstaviti dosadašnje rezultate.

Pritom dodaje kako će središnje mjesto u programu zauzimati teme kao što su europski fondovi, regionalni razvoj, energetika, mladi, migracija te druge. Po završetku, program će morati usvojiti Predsjedništvo i Središnji odbor stranke.

Pravnik Karlo Ressler (29), posinak Vladimira Šeksa, samozatajan je pripadnik zlatne mladeži, koji je diplomirao u roku, magistrirao, a trenutačno je na doktorskom studiju s temom trgovine ljudima na Balkanu. Nedavno je postao šef radne skupine za izradu nova HDZ-ova statuta, a slovi kao mezimac premijera Andreja Plenkovića. Ressler već ima zavidno političko iskustvo. Radio je kao Plenkovićev asistent u Europskom parlamentu, bio dio skupine koja je nosila potpise za sastav Plenkovićeve vlade Kolindi Grabar-Kitarović, odradio je vježbeničku praksu u odvjetničkoj kancelariji koju vodi supruga Miroslava Šeparovića. Također je i potpredsjednik mladeži Europske pučke stranke i govori nekoliko jezika.

Ressler je svjetonazorski ultrakonzervtivac, čija je supruga također pravnica i demokršćanka. Javnost ju je mogla uočiti tijekom TradFesta ultrakonzervativne udruge Vigilare.

Za HDZ je dosad bilo poznato samo da će na europske izbore izaći samostalno. Nije poznato ni tko će se naći na listi za Europski parlament.

U kuloarima se, pak, već dulje vrijeme kalkulira kako bi nositeljica liste mogla biti Dubravka Šuica, dok bi se na listi ponovno mogla naći i Ivana Maletić, te ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac.

Posljednjih dana u HDZ-u se spekulira kako bi na listu mogao i saborski zastupnik Tomislav Sokol. Riječ je o pravniku iz Zagreba, rođenom 1982. godine koji se usavršavao u inozemstvu, te na Pravnom fakultetu Katoličkog sveučilišta Leuven u Belgiji završio magistarski i doktorski studij. U Sabor je došao kao zamjena za Jasena Mesića kada je on imenovan veleposlanikom u Rimu, piše Jutarnji list.

Neki, pak, navode kako će se na listi naći i sam Ressler, no da ambicije za EP imaju i dva HDZ-ova župana – šibensko-kninski Goran Pauk, te župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

PREGOVORI HDZ MOST, Karlo Ressler, izbori za europski parlament