Tvrtke

PREMIJER: Plenković nema spoznaja da Sberbank kani prodati udjel u Agrokoru

Piše: PolitikaPlus/Hina

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je u petak u Davosu da zasad nema saznanja da Sberbank kani prodati svoj udjel u Agrokoru u prvih šest mjeseci ove godine.

Zamjenik predsjednika Sberbanke Aleksander Vedjakin najavio je dan ranije, kako su ga prenijele ruske novinske agencije, da banka namjerava prodati svoj udjel u Agrokoru u prvom polugodištu 2019. i da su u tijeku pregovori sa zainteresiranima.

Sberbank je najveći Agrokorov kreditor, koji je postignutom nagodbom postao i njegov najveći dioničar s 39,2 posto udjela.

"Nema dugoročne logike da netko tko se bavi bankarskim poslom bude u suvlasništvu kompanije koja se bavi poljoprivredom, hranom i maloprodajom", rekao je Plenković.

"Ali mi zasad nemamo saznanja o prodaji", dodao je.

Vladi je važno, nastavio je, da se nagodba provede do kraja, da kompanija funkcionira i da su ljudi zaposleni.

Ne podržavamo ništa što izaziva nestabilnost u BiH

Plenković se na marginama skupa u Davosu u petak sastao s bosanskohercegovačkim premijerom Denisom Zvizdićem, što je bio njihov prvi sastanak nakon izbora u BiH.

Razgovarali su, rekao je hrvatski premijer, o procesu formiranja vlasti, reformi izbornog zakona, pri čemu je jednakopravnost Hrvata ključna, te o hrvatskoj podršci reformama u BiH u cilju približavanja EU-u.

Komentirajući zahtjev za ocjenu ustavnosti naziva Republike Srpske, što predlaže Stranka demokratske akcije, i žestoki odgovor Milorada Dodika na to i prijetnju otcjepljenjem, Plenković je kazao da je Hrvatska želi mir i stabilnost u susjedstvu.

"Inicijative koje to mogu dovesti u pitanje ne gledamo blagonaklono", kazao je hrvatski premijer.

Sličnih Dodikovih izjava bilo je i prije, "ali važno je da svatko ispunjava onu ulogu koju ima sukladno ovlastima", rekao je Plenković, naglasivši da Hrvatska poštuje teritorijalni integritet i cjelovitost BiH.

Brexit - prognoze nisu ružičaste


Govoreći o današnjem sastanku s irskim premijerom Leom Varadkrom, Plenković je kazao da Hrvatska prati turbulencije na unutarnjoj britanskoj političkoj sceni vezane uz brexit.

"Vidimo da se premijerka May bori da postigne svojevrsni kompromis u parlamentu za prihvaćanje sporazuma o povlačenju, ali prognoze nisu ružičaste", kazao je Plenković.

Neuredan brexit bio najgori scenarij i treba učiniti sve da se to izbjegne, naglasio je.

"Irska ima određene crvene crte koje je istaknula, odnosno 'backstop' varijantu kojom će se izbjeći tvrda granica Irske i Sjeverne Irske, njima je to od vitalnog intersa i to svi u EU razumiju", kazao je Plenković, ponovivši da je loptica na strani Londona.

Hrvatska - centar 4. industrijske revolucije?


Plenković je danas u Davosu ponovio da je Hrvatska zaintersirana da u njoj izgradi centar 4. industrijske revolucije WEF-a.

"Još nema odluke gdje će to biti, ali mi smo iskazali spremnost i interes", kazao je Plenković, dodavši da će predstavnici WEF-a biti pozvani u Dubrovnik u travnju kada će ondje Hrvatska biti domaćinom summita Kina+16 kako bi se sami uvjerili u to.

Najavio je i da će Hrvatska u svibnju iduće godine, za vrijeme predsjedanja Vijećem EU, biti domaćin summita EU-a i zemalja jugoistočne europe kada bi trebalo sastaviti hodogram aktivnosti koji zemljama JI Europe omogućuje jasnu perspektivu proširenje, ali i naglašava ispunjenje kriterija za članstvo svakoj od njih. 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

SBERBANK, ANDREJ PLENKOVIĆ, AGROKOR