Hrvatska

SASTANAK: Kujundžić i sindikati o podizanju razine sigurnosti u zdravstvenim ustanovama

Piše: PolitikaPlus/Hina

U Ministarstvu zdravstva održan je u utorak sastanak o problemu sve učestalijih napada na radnike u zdravstvenim ustanovama na kojem je zaključeno da će podizanje razine sigurnosti biti dodatno regulirano kroz Kolektivni ugovor za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja.

"Iako je Kaznenim zakonom uvedena zaštita zdravstvenih radnika, ona ne pokriva sve okolnosti niti sve radnike u sustavu zdravstva, stoga će se proširenje zaštite i sigurnosti zaposlenika dodatno regulirati Kolektivnim ugovorom za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja, o kome pregovori uskoro počinju", priopćeno je iz Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske, na čiju je inicijativu sastanak sazvan.

Na sastanku su bili i predstavnici Hrvatskog liječničkog sindikata i Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara, a ministar zdravstva Milan Kujundžić kaže da je primio sindikalce jer je val nasilja koji se dogodio u zadnje vrijeme uistinu zabrinjavajući, pa treba nešto poduzeti.

"Prošle godine uspjeli smo kroz izmjene Kaznenog zakona podići određenu razinu sigurnosti, ali to nije dovoljno pa ćemo vidjeti koje se mjere mogu poduzeti na drugi način", izjavio je Kujundžić Hini nakon sastanka.

Neke od tih mjera su uvođenje kamera i zaštitarskih službi, kao i drugih oblika podizanja sigurnosti, ovisno o vrsti ustanove i načinu provedbe djelatnosti.

Predloženo je i uvođenje obveze poslodavca da osigura pravnu i psihološku pomoć radnicima prilikom incidentnih situacija.

Sindikati su također naglasili potrebu da se razina sigurnosti podigne za sve zaposlene u zdravstvu, a ne samo za liječnike i medicinske sestre.

Sindikalci očekuju novi sastanak socijalnih partnera idućeg tjedna, kada će detaljnije razraditi ta stajališta, a potom i početak kolektivnih pregovora.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

milan kujundžić, sindikati, medicinsko osoblje