Hrvatska

Otkrivene tri lažne diplome : Divjak: Varalice ćemo identificirati i svi će dobit izvanredni otkaz

Piše: PolitikaPlus

Ministrica znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Blaženka Divjak održala je danas izvanrednu konferenciju za medije povodom otkrića novih lažnih diploma u školama.

"Jučer kasno popodne dobila sam informaciju da su otkrivene tri nevjerodostojne odnosno, krivotvorene diplome. Radi se o školama - jedna je osnovna, dvije su srednje, s time da je jedna škola i gimnazija.

- Radi se o diplomi koji datira iz 2000. godine, iz njemačkog i francuskog. Temeljem te diplome osoba radi u gimnaziji. Jedna je diploma iz 2016. godine, radi se o diplomi iz informacijskih znanosti. I imamo iz 2018. godine, hrvatski i njemački jezik, a radi se o diplomi u osnovnoj školi.

Ministrica je poručila i da one koji krivotvore, čekaju sankcije.

- Hvala svim ravnateljima koji su pristupili provjeri diploma i hvala fakultetima. Poruka je svima koji imaju krivotvorene diplome da ćemo sve varalice identificirati i svi će dobiti izvanredni otkaz. Sve su prijave krenule prema DORH-u. Ovo je i poruka učenicima da se poštenim radom i poštenjem može napredovati. Apeliram na ravnatelje da provjere sve diplome i jednako tako da na fakultetima to odrade kvalitetno kako je to odradio Filozofski fakultet.

Provjera diploma će se nastaviti, najavila je ministrica: "Trebaju se provjeriti sve diplome koje nisu provjerene. Nakon prvog vala prema školama ide se i prema visokim učilištima. U sljedećih godinu dana bi se trebala provjeriti sve diplome. Sve treba sustavno provjeriti, to je cilj".

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

škole, blaženka divijak, diplome