Zagreb

KINO EUROPA: Stižu oskarovski favorit 'Miljenica' i povijesna drama 'Marija, kraljica Škotske'!

Piše: PolitikaPlus
NOVO: 'MILJENICA'

Od danas gledamo novi film ekscentričnog grčkog redatelja Yorgosa Lanthimosa 'Miljenica' o rivalstvu dviju dvorskih dama za naklonost pomalo lude britanske kraljice Anne ima čak deset nominacija za nagradu Oscar.

Britanska kraljica Anne prilično je lošeg zdravlja, a i njezino mentalno stanje nije baš najbolje. Zemlju iz sjene vodi dama imena Sarah, kraljičina bliska prijateljica i vješta manipulatorica. Sve biva idilično do dolaska rođakinje, bivše aristokratkinje Abigail, koja traži posao. Abigail se u novoj okolini snalazi vrlo brzo i polako ona postaje nova kraljičina miljenica. Ovu tragikomičnu priču o kraljevskim intrigama, strasti, zavisti i izdaji karakteriziraju brojni prevrati i ironični dijalozi, a u glavnim su ulogama Olivia Colman, Emma Stone i Rachel Weisz.

'Miljenica' je osvojila Veliku nagradu žirija na venecijanskoj Mostri, a Olivia Coleman proglašena je najboljom glavnom glumicom u komediji ili mjuziklu na dodjeli Zlatnih globusa. Film je trenutačno u konkurenciji za nagradu Oscar u 10 kategorija (najbolji film, režija, scenarij, glavna glumica i dr.) čime je izjednačen s filmom 'Roma' kao film s najviše nominacija.

NOVO: 'MARIJA, KRALJICA ŠKOTSKE'

Hvaljena britanska kazališna redateljica Josie Rourke snimila je svoj filmski prvijenac. Biografska povijesna drama 'Marija, kraljica Škotske' adaptacija je romana Johna Guya te donosi autentičnu priču o borbi za englesko prijestolje. Kraljicu Engleske, Elizabetu I. u filmu tumači Margot Robbie, a njezinu suparnicu Mariju Stuart utjelovljuje glumica Saoirse Ronan.

Ljubomorna Marija pretendira na titulu koju nosi njezina rođakinja Elizabeta I. Spletkari i kuje planove kako da zasjedne na prijestolje umjesto nje. Ipak njezine namjere bivaju razotkrivene, a ona utamničena zbog pokušaja da zbaci tadašnju vladaricu s trona. Mariju Stuart sada čekaju godine robije, a potom i smaknuće… Film je nominiran za dva Oscara za najbolju kostimografiju i najbolju šminku.
   

JOŠ PET DANA DO KINOLEKTIRE!

Prva ovogodišnja Kinolektira posvećena je talijanskom filmskom velikanu, nedavno preminulom Bernardu Bertolucciju. Gledat ćemo stilizirani politički triler 'Konformist'(1970.) smješten u Mussolinijevu Italiju. Prije projekcije u svoj omiljeni Bertoluccijev film uvest će nas legendarni filmski snimatelj i česti Bertoluccijev suradnik Vittorio Storaro. Elegantna ali uznemirujuća drama donosi priču o psihologiji fašizma i ideološkom sljepilu, a u ulozi naslovnog antijunaka briljira Jean-Louis Trintignant.

Projekciju 'Konformista' i gostovanje Vittorija Storara donosimo u suradnji s Talijanskim institutom za kulturu u Zagrebu. Razgovor prije projekcije vodit će filmski kritičar Boško Picula.

Ulaznice za projekciju mogu se nabaviti na našoj blagajni ili na web stranici kupiulaznicu.kinoeuropa.hr po cijeni od 15 kn.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

FILMOVI, KINO