Svijet

RASIZAM: Američki guverner ispričao se zbog stare rasističke fotografije

Piše: PolitikaPlus/Hina

Demokratski guverner Virginije Ralph Northam u petak je priznao da se nalazi na rasističkoj fotografiji iz studentskog albuma iz 1984., te naglasio da mu je zbog toga "iskreno žao".  

"Danas je jedna internetska stranica objavila moju fotografiju iz studentskog albuma medicinskog fakulteta iz 1984. gdje sam maskiran na rasistički i uvredljiv način", napisao je guverner u priopćenju. Na fotografiji je imao oko 25 godina.

Rekao je da mu je "iskreno žao" zbog odluke da se maskira na taj način, te zbog štete koju je prouzročio i tada i danas.

"Prihvaćam odgovornost za moje negdašnje postupke i spreman sam raditi kako bih ponovno zadobio vaše povjerenje", poručio je građanima.

Afroamerički političari u Virginiji nazvali su fotografiju "odvratnom" a republikanci su odmah zatražili ostavku Ralpha Northama.

Dvije osobe nalaze se na fotografiji koju su objavili različiti američki mediji, jedan u bijeloj odori Ku Klux Klana a drugi s licem obojanim u crnu boju.

Guverner nije precizirao koja je od te dvije osobe na fotografiji on, ali je kazao da je ona "zaista rastistička i uvredljiva".

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

RASIZAM, SAD, Ralph Northam