Hrvatska

MVEP: Hrvatska podržava Juana Guaida kao privremenog predsjednika Venezuele,traži predsjedničke izbore

Piše: PolitikaPlus/Hina

Hrvatska podržava Juana Guaida kao privremenog predsjednika Venezuele te da u tom svojstvu provede predsjedničke izbore kao dio rješenja krize u ovoj zemlji, priopćilo je u ponedjeljak ministarstvo vanjskih i europskih poslova.

Ministarstvo je izrazilo zabrinutost najnovijim događanjima u Venezueli i daljnjim produbljivanjem političke, gospodarske i humanitarne krize, te je snažno osudilo kršenje  ljudskih prava i vladavine prava te nasilje koje je dovelo do smrti i ozljeđivanja građana i brojnih uhićenja.

"Hrvatska podupire demokratski izabrana legitimna tijela Venezuele, Nacionalnu skupštinu i njezinog predsjednika, da u skladu s ustavom u svojstvu privremenog predsjednika provede slobodne, pravedne i demokratske predsjedničke izbore i osigura legitimitet institucija", navodi MVEP u priopćenju.

"U tom se pogledu Hrvatska u zajedničkoj izjavi pridružila drugim državama članicama EU", kaže MVEP.

"Ističemo važnost iznalaženja mirnog i demokratskog rješenja u okviru održivog političkog procesa, koji treba uključivati održavanje slobodnih, transparentnih i vjerodostojnih predsjedničkih izbora u skladu s međunarodnim demokratskim standardima i ustavom Venezuele", navodi se u priopćenju.

Madrid, London, Pariz, Berlin i još nekoliko europskih prijestolnica priznalo je u ponedjeljak Guaidoa za privremenog predsjednika Venezuele nakon što je Nicolas Maduro odbio popustiti pred ultimatumom i sazvati predsjedničke izbore.

Europska unija podijeljena je s tim u vezi. Neke zemlje poput Italije i Grčke odlučile su da će pričekati da vide kako će se situacija dalje razvijati prije nego donesu odluku.

Ministarstvo u priopćenju piše kako je Hrvatska u okviru nastojanja za mirno prevladavanje aktualne krize podržala uspostavu Međunarodne kontaktne skupine za Venezuelu koja treba pomoći u stvaranju uvjeta za vjerodostojni politički proces i održavanje izbora.

"S partnerima u EU radimo na omogućavanju pružanja humanitarne pomoći, koju zbog zabrane režima nije moguće dostaviti. U tom kontekstu Hrvatska je posebno zabrinuta za brojnu hrvatsku zajednicu koja živi u Venezueli", zaključuje se u objavi ministarstva.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

hrvatska, mvep, venezuela