Hrvatska

SABOR: Orepić najavio borbu protiv fiktivnih prebivališta

Piše: PolitikaPlus/Hina

Nezavisni saborski zastupnik Vlaho Orepić poručio je u utorak kako ga zabrinjava činjenica da su fiktivna prebivališta u Hrvatskoj politički generirana s namjerom da se utječe na ishode izbornih procesa te je najavio borbu s ciljem zaustavljanja "onih politika koje pomoću takvih glasova varaju na izborima".

"Moramo vratiti vjeru građanima i interes za bolju budućnost. Moramo vratiti red i stvari i ravnotežu. Da bi to napravili trebamo doslovno prebrojiti se, ustanoviti točan broj građana RH i na osnovu toga vjerodostojne biračke popise", rekao je Orepić na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru.

Vladajući, tvrdi, nemaju namjeru riješiti fiktivna prebivališta, ukinuti "stanje kaosa i nezadovoljstva".

"Ni u jednom trenutku ne želim osporavati biračka prava državljana koji nemaju prebivalište u RH. Njihova prava su neupitna i proizlaze iz Ustava. Također nemam namjeru osporavati ni biračka i bilo koja druga prava državljana koji imaju utvrđena prebivališta u RH”, naglasio je Orepić. 

Hrvatska, kazao je, realno ima manje od četiri milijuna stanovnika. "Statistike govore o 3,75 milijuna no prema službenim podacima ima 4.185.000 zdravstvenih osiguranika i čak 3.746.000 birača. Da taj broj nije vjerodostojan govori i činjenica koja proizlazi iz podatka Državnog statističkog zavoda iz 2017. da unutar tog broja imamo skoro 600 tisuća građana do 14 godina", naveo je Orepić.

To, dodaje, pokazuje da Hrvatska nema točan i javno dostupan popis građana, nema vjerodostojan popis birača, ali ni politiku koja to želi riješiti.

Tvrdi i kako je puno ljudi koji ne zadovoljavaju uvjete upisano u popise birača i na temelju svojih lažnih prijava prebivališta ostvaruju biračka, ali i druga ekonomska prava. "Tako se doslovno kontaminira demokracija u RH i ugrožava parlamentarizam", ustvrdio je Orepić.

'Proces brisanja fiktivnih prebivališta obustavljen usmenim nalogom'

Da se radi o politički motiviranom djelovanju Orepić potkrepljuje tvrdnjom da je drugi dan nakon što je smijenjen s dužnosti ministra unutarnjih poslova prekinut proces detektiranja i brisanja fiktivnih prebivališta. "Napominjem da je to posao načelnika policijskih uprava, a njima je usmenim nalogom obustavljen proces brisanja fiktivnih prebivališta. Pametnom dosta", ustvrdio je nezavisni Orepić.

Iznio je i podatak prema kojem je za samo 2 i pol mjeseca izbrisano 45 tisuća fiktivnih prebivališta. "U naredna tri-četiri mjeseca došli smo do broja od 75 tisuća i odgovorno tvrdim da u ovom trenutku minimalno možemo govoriti o 150 tisuća fiktivnih prebivališta", poručio je Orepić. Upozorio je na potrebu problematiziranja cijelog niza izbornih procesa i legalnost obnašanja vlasti na svim razinama.

"Nadam se da će sve političke i ostale strukture osvijetliti značaj ovog pitanja. Od vlade i sigurnosnih službi te pravosuđa očekujem promptnu reakciju kao što su reagirali u pokušaju diskreditacije ministra poljoprivrede. Očekujem i od krovnih braniteljskih udruga i udruga stradalnika Domovinskog rata da stanu u zaštitu vjerodostojnosti popisa birača u RH. Ako ne stanu - sram vas bilo, poručujem odavde", rekao je Orepić.

Na tom tragu očekuje, kaže, i angažman HDZ-ovog zastupnika Josipa Đakića, generalskog zbora, predsjednice Republike, predsjednika Sabora te posebno dvojice potpredsjednika Milijana Brkića i Bože Petrova koji, kaže, "dobro znaju o čemu on govori". Reakciju, ističe, očekuje i od crkve.

"Politika prevare prikazuje se kao politika domoljublja i skrbi prema najranjivijem dijelu hrvatskog korpusa, prema hrvatskom iseljeništvu, što je najveća neistina jer je upravo to iseljeništvo prevareno i iznevjereno od ove i ovakve politike", poručio je Orepić. Najavio je i "politički i civilni angažman te obraćanje tijelima EU i međunarodnoj pravnoj zaštiti s ciljem osiguranja vjerodostojnosti biračkih popisa, a time i legalnosti izbora u RH".

Orepić je novinarima odbio komentirati suđenje suspendiranom policijskom načelniku Željku Dolačkom koji je u svojoj je obrani na zagrebačkom Županijskom sudu ustvrdio da je suđenje za krađu zlata i novca iz sefa u njegovu uredu motivirana političkom željom ga se smijeni kako bi se zaustavili izvidi slučaja s kojim je bio povezan tadašnji ministar unutarnjih poslova Orepić. Dolački je optužen da je, lažirajući provalu u sef u sjedištu zagrebačke kriminalističke policije, ukrao dva kilograma zaplijenjenog zlata, oko 640.000 kuna i gotovo 290.000 eura.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

SABOR, VLAHO OREPIĆ