Zagreb

SABOR: Bunjac pozvao Bandića i "socijaldemokratske prebjege" da pomognu "Sljemenu"

Piše: PolitikaPlus/Hina

Saborski zastupnik Živog Zida Branimir Bunjac podsjetio je u srijedu na slom prehrambenog diva, tvrtke "Sljeme" te je pozvao zagrebačkog gradonačelnika, njegovu stranku i "prebjege, navodne socijaldemokrate" da utječu kako bi se od imovine koja je preostala isplatile zaostale otpremnine i obeštetili mali dioničari.

„Sljeme je bio prehrambeni div koji je zapošljavao 4.500 radnika.Ta tvrtka je zapala u probleme kad je gradonačelnik postao Milan Bandić koji joj je oduzeo farmu gdje su danas Ikea i drugi trgovački centri. Rekao je da će napraviti zamjensku farmu izvan Zagreba koji nisu dobili”, podsjetio je na konferenciji za novinare u Saboru Bunjac.

Otimačina je, kako je rekao, nastavljena 2014. kad se Grad upisao na nekretninu na kojoj se nalazila i sama tvornica da bi se do ožujka 2017. sva imovina bila prepisana Zagrebačkom holdingu uključujući i zgrade tvrtke.

„Sve vrijeme radnici 'Sljemena' uplaćivali su dionice pokušavajući spasiti tvrtku. Radnici su uplatili vrlo visoke iznose, 8,5 milijuna njemačkih maraka, i oni su postali vlasnici dijela tvrtke”, rekao je Bunjac.

Prepisivanjem farme nekretnina i zgrade u vlasništvo Zagreba radnici su, kaže, ostali bez posla, dionice su im postale bezvrijedne pa su slijedom toga krajem 2014. podnijeli kaznenu prijavu DORH-u, no do danas se po njoj nije postupilo.

Otpremnine je, podsjetio je, dobio tek dio radnika i to nakon prosvjeda na Markovu trgu.

„Imovina Sljemena vrijedi danas 200 milijuna kuna, Grad je uzeo tuđe, raspolaže s tuđim i dopušta da ovi ljudi izgube dostojanstvo i vjeru u pravdu i poštenje”, zamjerao je Bunjac.

Radnici bi, ističe, bili sretni da im se vrati samo ono što su platili.

„Imovina postoji, to bi se moglo riješiti kada bi pravosudne institucije radile svoj posao”, ustvrdio je.

Zanimljivo mu je, kaže, i kako je lani brendove "Sljemena" preuzeo Agrokor, platio ih, ali mali dioničari nisu dobili ni jednu lipu.

Bunjcu je posebno zanimljivo i to što je, kako je rekao, netko, u međuvremenu, uništio svu dokumentaciju o provedbi privatizaciji te kako su radnici dizali kredite da bi spasili tvrtku.

Pozvao je zagrebačkog gradonačelnika, njegovu stranku i „prebjege, navodne socijaldemokrate” da utječu kako bi se od imovine koja još uvijek postoji isplatile radnicima otpremnine.

„Da se obeštete mali dioničari bar u onom iznosu u kojima su u gotovom novcu uplaćivali dionice”, rekao je Bunjac.

O svojim iskustvima i tome kako su izigrani konferenciji za novinare svjedočili su i sami radnici.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

SABOR, BRANIMIR BUNJAC, MILAN BANDIĆ