Hrvatska

ZAGREB: Sabor u srijedu o izmjeni Zakona o Ini

Piše: PolitikaPlus/Hina

Hrvatski sabor u srijedu plenarni radni tjedan započinje raspravom o izmjenama Zakona o privatizaciji Ine, kojima se članak 10. tog zakona, na temelju kojeg Hrvatska ima ekskluzivna prava vezana uz kontrolu nad promjenama u vlasništvu društva, mogućnost veta na određene odluke Uprave te pravo prvokupa cjelokupne ili dijela imovine, usklađuje s pravnom stečevinom EU-a.

Prema prijedlogu, stjecatelj dionica Ine koji želi prijeći prag od 50 posto dionica o tome bi trebao obavijestiti resornog ministra te mu predati dugoročni plan upravljanja poslovanjem.

Vlada bi, temeljem mišljenja ministra, donijela odluku o suglasnosti za stjecanje dionica u roku 30 dana. Ta suglasnost može biti uskraćena ili oduzeta ako Vlada ocijeni da to predstavlja ozbiljnu prijetnju javnoj sigurnosti i iznimnu opasnost od ugroze sigurne, pouzdane i redovite opskrbe energijom te zaštite infrastrukture.

U slučaju oduzimanja suglasnosti za stjecanje dionica one trebaju biti ponuđene na otkup državi po tržišnoj cijeni, a ako se to ne učini država to može sudski zahtijevati.

Predlaže se dodavanje članka 10a. kojim Vlada može, sve dok je Hrvatska vlasnik jedne ili više dionica, izabrati dva predstavnika koji će nazočiti sjednicama Uprave, bez prava glasa.

Propisuju se i sankcije u slučaju da Uprava izglasa odluku kojom se ozbiljno dovodi u pitanje sigurnost opskrbe energijom te sigurnost infrastrukture za opskrbu energijom.

Pred zastupnicima je u srijedu i rasprava o prijedlogu Zaključka povodom izvješća o provedenoj provjeri broja i vjerodostojnosti potpisa birača te zakonitosti postupka prikupljanja potpisa birača i zahtjeva za raspisivanje državnog referenduma građanskih inicijativa Narod odlučuje i Istina o Istanbulskoj

Treća točka dnevnog reda je prijedlog proglašenja 22. veljače Danom hrvatske glagoljice i glagoljaštva.

Ovoga tjedna, u četvrtak, kao zadnja točka na dnevnom trebala bi biti raspravljena SDP-ova interpelacija o radu Vlade zbog postupanja oko nabavke eskadrile višenamjenskih borbenih aviona.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

SABOR, INA