Regija

PODGORICA: Crna Gora pokrenula proces ratifikacije članstva Sjeverne Makedonije u NATO-u

Piše: PolitikaPlus/Hina

Vlada Crne Gore uputila je u četvrtak u parlament prijedlog zakona o potvrđivanju pristupanja Sjeverne Makedonije u NATO, rekavši da želi da ta zemlja što prije postane 30. članica Saveza.

“Ovo je važan trenutak. Uz zadovoljstvo iskazujemo želju da naša prijateljska zemlja proces učlanjenja okonča što prije i postane 30. članica NATO-a”, kazao je premijer Duško Marković.

Članice NATO-a potpisale su 6. veljače Protokol o pristupanju Makedonije u Savez i nakon ratificiranja u parlamentima svih 29 zemalja članica NATO-a, Sjeverna Makedonija će i službeno postati punopravna članica.

"Iskreno se nadam da će crnogorski parlament usvojiti taj dokument već na prvom proljetnom zasjedanju. Makedonija je naš prijatelj, napravila je ogroman iskorak. Riješila je vrlo teško pitanje s Grčkom“, kazao je ministar obrane Predrag Bošković. 

On je siguran da je to dobar putokaz za sve u regiji da se može doći do kvalitetnog dogovora prihvatljivog za obje strane kada postoji volja.

"Mislim da je proces pristupanja Makedonije Sjevernoatlantskom savezu nepovratan proces i to će doprinijeti stabilizaciji prilika na zapadnom Balkanu. Dobar putokaz za ostale u regiji koji pokazuje da se dobrom voljom i vizijom može napraviti vrlo kvalitetan projekt“, poručio je Bošković.

Grčka je svoje zeleno svjetlo ulasku tadašnje Bivše Jugoslavenske Republike Makedonije u NATO uvjetovala promjenom imena.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

CRNA GORA, MAKEDONIJA