Scena

U 95 GODINI: Preminuo mornar s kultne fotografije "Poljubac" iz 1945.

Piše: PolitikaPlus

U dobi od 95 godina umro je George Mendonsa, mornar s kultne fotografije iz 1945. na kojoj ljubi medicinsku sestru na Times Squareu proslavljajući završetak Drugoga svjetskog rata.

Mendonsina kći Sharon Molleur za list Providence Journal je kazala da je njezin otac preminuo u nedjelju u domu za starije u Middletownu u američkoj saveznoj državi Rhode Island. Ondje je živio sa suprugom s kojom je u braku proveo čak 70 godina.

Mendonsa na fotografiji ljubi dentalnu tehničarku Gretu Zimmer Friedman, odjevenu u uniformu medicinske sestre. Snimljena je 14. kolovoza 1945. godine na V-J dan kada se Japan predao SAD-u. Ljudi su izašli na ulice New Yorka da bi proslavili sretnu vijest.

Fotografija koju je snimio slavni Alfred Eisenstaedt postala je simbolom kraja Drugoga svjetskog rata i jedna od najslavnijih fotografija 20. stoljeća. Objavljena je u časopisu Life. 

Premda je nikada ranije nije vidio niti upoznao Mendosa je, kako je sama Zimmer Friedman ispripovijedala u intervjuu iz 2005. samo "zgrabio i poljubio".

Prošlo je puno godina dok glavni protagonisti fotografije nisu uspjeli potvrditi da su upravo oni na njoj. On je za vrijeme rata bio mornar na razaraču. Došao je na dopust i trebao je krenuti natrag kad je objavljena vijest o zavšetku rata.

O poljupcu na Times Sqareu govorio je kad su mu uručivali odlikovanje u Rhode Island State Houseu 2015. godine, Tada je kazao da ga je Friedman podsjetila na medicinske sestre ratne bolnice koje su skrbile o ranjenim mornarima.

U intervjuu iz 2005. Friedman je rekla da se sve dogodilo iznenada. "Samo je došao, zgrabio me i poljubio. To je zaista bila proslava, ništa romantično", kazala je.

Preminula je 2016. godine u 92. godini u Virginiji. U SAD je doselila iz Austrije za vrijeme rata u dobi od 15 godina.

Autor fotografije je u knjizi "Eisenstaedt on Eisenstaedt" napisao da je tada i sam frenetično trčkarao po Times Sqareu s Leicom u rukama tražeći zanimljiv motiv kad je u jednom trenutku opazio par.

"Opazio sam ih i ovjekovječio trenutak. Da je ona bila odjevena u tamnu odjeću, fotografija ne bi nikada nastala", napisao je. 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

SAD, MORNAR, DRUGI SVJETSKI RAT