Zagreb

ZagrebDox: Kritičar ruske političke scene Sergej Loznica gost festivala

Piše: PolitikaPlus

Proslavljeni ukrajinski redatelj Sergej Loznica, žestoki kritičar ruske političke scene, gost je ovogodišnajeg ZagrebDoxa, koji će se održati od 24. veljače do 3. ožujka.

Festival je tom autoru niza igranih filmova i više od dvadeset dokumentaraca, nagrađivanih na prestižnim svjetskim festivalima poput Cannesa, Karlovih Vara i Toronta, priredio retrospektivu s odabranim uratcima koji će predstaviti njegov bogati opus.

U zagreb dolazi i Žilnik

U okviru platforme ZagrebDox PRO Loznica će održati masterclass na temu "Korištenje arhivskog materijala - između autentičnog i konstruiranog", najavljeno je sa ZagrebDoxa.

Na primjerima svoja četiri dokumentarca, "Blokada", "Revija", "Događaj" i "Proces", pojasnit će metode rada i pristup montaži filmova baziranih na arhivskom materijalu, te će predstaviti izazove u dizajnu zvuka na takvim projektima.

U Zagreb dolazi i doajen dokumentarizma u regiji Želimir Žilnik, autor brojnih nagrađivanih igranih i dokumentarnih filmova prikazivanih na svim važnijim svjetskim festivalima, kojemu su retrospektive priređivane diljem svijeta, od New Yorka i Berlina do Sankt Peterburga i Sao Paola. Upravo mu se priprema velika retrospektiva filmova u Centru Georges Pompidou u Parizu.

Na ZagrebDoxu je gostovao s dokumentarcima "Pirika na filmu" i "Europa preko plota", od kojih je potonji i nagrađen Velikim pečatom, a ove godine predstavlja svoj novi film "Među ljudima: život i gluma", koji je nastao za izložbu "Građani iz sjene" o pedeset godina redateljeva rada. Nakon projekcije redatelj će održati masterclass "Bez tabua".

Žilnik je ujedno član međunarodnog žirija Zagrebdoxa, u kojemu su još danski filmski savjetnik i kritičar Tue Steen Müller i predsjednik žirija, hrvatski redatelj Nebojša Slijepčević, oboje povezani sa zagrebačkim festivalom od njegova prvog izdanja prije petnaest godina.

Regionalni i Mladi žiri

U Regionalnom žiriju ZagrebDoxa su bosanskohercegovački redatelj Nedžad Begović, v.d. direktorice Sheffield Doc/Festa Melanie Iredale i hrvatski TV novinar, redatelj i direktor Motovun Film Festivala Igor Mirković.

Mladi žiri, koji će odlučivati o dobitniku Malog pečata za najbolji film autora do 35 godina, čine srpski redatelj Marko Grba Singh, hrvatski redatelj Zorko Sirotić i danski redatelj Christian Sønderby Jepsen.

Uz službene nagrade, koje osim navedenih uključuju i HT nagradu publike, na ZagrebDoxu se dodjeljuje niz posebnih nagrada.

Nagradu Movies That Matter za film koji na najbolji način promiče ljudska prava dodjeljuje žiri u sastavu: gruzijski redatelj Rati Oneli, direktor ljubljanske Animateke Igor Prassel i politologinja i aktivistica Sara Kekuš.

Članovi FIPRESCI žirija su talijanski filmski kritičar Roberto Tirapelle, ruska filmska kritičarka Irena Kotelovič i hrvatski filmski kritičar Dragan Jurak, dok žiri Teen Dox čine učenice i učenici Škole za grafiku, dizajn i medijsku kulturu u Zagrebu.

Međunarodna konkurencija ugostit će, između ostalih, dansku redateljicu Cille Hannibal (Te smo noći pali - film otvorenja), bjeloruskog redatelja Andreja Kutsilu (Summa), poljsku redateljicu Jasminu Wojcik (Simfonija tvornice Ursus), francuskog redatelja Michela Toescu (Četiri vjetra) i iransku redateljicu Miriam Tafakory (Zgriješila sam s užitkom).

Svjetske premijere hrvatskih redatelja

Uz hrvatske redatelje koji će na ZagrebDoxu imati svjetsku premijeru - Gorana Devića (U ime Republike Hrvatske) i Tomislava Žaju (Susjedi), te Ranka Paukovića (Na kraju tame), Mariju Ratković Vidaković i Dinku Radonić (IKEA For YU), u regionalnu konkurenciju ZagrebDoxa stižu srpski redatelji Mladen Kovačević (4 godine u 10 minuta), Dušan Grubin i Jelena Maksimović (Taurunum Boy).

Tu su i slovenski redatelji Nina Blažin (Koliko se voliš? - svjetska premijera) i Peter Cerovšek (Fundamenti), talijanske redateljice Claudia Tosi (Sanjala sam) i Valentina Primavera (Una Primavera), crnogorska redateljica Bojana Radulović (Separation, Vivid Dream), mađarska redateljica Eszter Hajdu (Mađarska 2018.) i rumunjski redatelj Alexandru Mavrodineanu (Boksač zvan Marelica).

U Zagreb dolaze i Florian Opitz, redatelj filma "Greška sustava" iz programa Stanje stvari, "majstori doksa" Nikolaus Geyrhalter (Bodljikava žica) i Ivars Seleckis (Nastavit će se), Georges Gachot (Gdje si João Gilberto?) i Paul Hegeman (Svijet Arvo Pärta), Sofia Haugan, redateljica kontroverznog norveškog dokumentarca "Moj tata narkoman", Lorna Tucker, redateljica filma "Westwood: pankerica, ikona, aktivistkinja" iz programa Ljubav i moda i Miha Čelar, redatelj factumentarca "iOtok".

Uz Žilnika i Loznicu, program usavršavanja ZagrebDox Pro ugostit će niz uvaženih predavača iz Europe i svijeta - nizozemska publicistkinja i stručnjakinja za PR u području filma Mirjam Wiekenkamp otkrit će čime se zapravo bavi stručnjak za PR, a na susretu s Orwom Nyrabijom sirijski producent i umjetnički direktor IDFA-e govorit će o svom iskustvu vođenja najvećeg svjetskog festivala dokumentarnog filma.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

zagrebdox, film