Događaji

Bernardić za Media servis: "Mislim da je predsjedničina najpozitivnija stvar to što je grlila naše nogometaše po svlačionicama

'Volio bih vidjeti Holy na našoj listi, razgovori idu u dobrom smjeru'

FOTO: Media Servis
Piše: PolitikaPlus

Predaje li Vlada INA-u MOL-u, kako će SDP proći na europskim izborima i hoće li na listi biti Mirela Holy, je li ikada razmišljao da se kandidira za predsjednika Hrvatske ili da predsjedničku funkciju u stranci prepusti nekom drugom, neka su od pitanja koja smo postavili čelniku SDP-a Davoru Bernardiću u Intervjuu tjedna Media servisa. Intervju je vodila Andrea Barać.

Uoči glasanja u Saboru o izmjenama Zakona o privatizaciji INA-e, i nakon obrazlaganja 'opstruktivnih' amandmana kako bi se rasprava iz hitnog postupka protegnula na dva dana, Bernardić je još jednom ponovio:

"Plenković očito nastavlja tamo gdje je stao Sanader, a to je prepuštanje INA-e u mađarske ruke, što je za nas izdaja nacionalnih interesa. Indikativno je da ove izmjene Zakona dolaze nakon sastanka s Orbanom, gdje se država potpuno odriče kontrole u INA-i."

Dodao je da je SDP-ova vlada ignorirala zahtjev Europske komisije za usklađivanjem s pravnom stečevinom Europske unije dok se ne završe pravosudni postupci i da je to trebala učiniti i ova Vlada. Propala je interpelacija o radu Vlade u procesu propale nabave izraelskih borbenih aviona. Staje li SDP s traženjem odgovornih?

"Očekujemo da VSOA odgovori na pitanje tko je i zbog čega puštao tajne i klasificirane dokumente u medije i na taj način ugrozio obrambenu i nacionalnu sigurnost", kazao je Bernardić.

Komentirao je i navode da Mirela Holy razmišlja o pojavljivanju na listi SDP-a za europske izbore.

"Volio bih vidjeti Mirelu Holy na našoj listi, volio bih da nam se priključi i da nam se vrati. Razgovarao sam s njom, razgovori idu u dobrom smjeru", kazao je predjednik SDP-a.

Izašle su prve procjene EP-a o novom sazivu, prema kojima njegova stranka treba dobiti tri mandata, što je SDP i postavio kao cilj. Budući da su istraživanja provedena prije širenja Amsterdamske koalicije, na pitanje boji li se da bi im mogla pomrsiti planove, tvrdi da do toga neće doći jer se radi o dva različita biračka tijela. Nisu se udružili za europske izbore, ali kad su posrijedi nadolazeći parlamentarni i predsjednički izbori u zemlji, suradnja nije isključena.

"Mi možemo surađivati u interesu Hrvatske. Nakon EU izbora u SDP-u i, s druge strane, u strankama okupljenima oko Amsterdamske koalicije vidim potencijal za promjene u Hrvatskoj".

Ako se predsjednica Kolinda Grabar Kitarović uskoro izjasni da ponovni ide u utrku za Pantovčak, misli da ljevica ima kvalitetnih kandidata koji bi mogli pobijediti.

Istaknuo je da će SDP imati svog kandidata i da bi voljeli da ga stranke centra i lijevog centra podrže.

Sa Zoranom Milanovićem kaže da nije u kontaktu već nekoliko mjeseci. A ima li on ambicije da možda postane predsjednik države?

"Ja sam predsjednik SDP-a i moja dužnost je u Saboru s građanima ove zemlje inzistirati na onome što je naš plan - zaustaviti iseljavanje kroz plan za povećanje plaća u Hrvatskoj, povećati prosječnu mirovinu u RH za 300 kuna, jedan od temeljnih stupova naših programa je plan za bolje zdravstvo. Imamo plan kako smanjiti liste čekanja i dugove u zdravstvu".

Osvrnuo se i na to što Grabar Kitarović preglede obavlja u privatnim poliklinikama. Ističe da je time poslala poruku da ne vjeruje našem zdravstvenom sustavu. Kada su u pitanju četiri godine predsjedničina mandata, dosta je kritičan, ali je ipak uspio izdvojiti jednu dobru stvar koju je napravila dobro."Mislim da je najpozitivnija stvar što je grlila naše nogometaše po svlačionicama. To su ljudi dobro percipirali".''Ako su ti savjetnici krivi za sve, onda definitivno ne zaslužuješ drugi mandat'', poručio je Bernardić predsjednici zbog prebacivanja odgovornosti oko pozdrava Za dom spremni na savjetnike."Ne može ti za to biti kriv savjetnik. Ne znam je li gore da imamo predsjednicu koja nema stav ili koja ima naknadnu pamet". Uvjeren je da je moguće svrgnuti HDZ s vlasti na sljedećim parlamentarnim izborima kazao je Bernardić u razgovoru za Media Servis.

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

davor bernardić, Mirela Holy