Hrvatska

ZATVORENE AUTOCESTE: Orkanska bura u Dalmaciji lomila stabla, nosila krovove

Piše: PolitikaPlus/Hina

Hitne službe Splitsko-dalmatinske županije primile su noćas na stotine poziva uznemirenih građana koji su ih zvali upomoć zbog orkanske bure koja im je ostavila štetu na imovini, no nitko nije ozlijeđen, doznaje se jutros u splitskoj policiji.

Za policiju i vatrogasce posla je bilo na području cijele Policijske uprave splitsko-dalmatinske, a posebno na području Grada Splita gdje su zbog jakih i orkanskih udara bure, koja je na momente puhala više od sto kilometara na sat, evidentirali veliki broj dojava o rušenju stabala na cestu, oštećenja vozila, prozora na objektima, oštećenja uslijed udara kontejnera.

Policija je zajedno s vatrogascima cijelu noć bila na terenu gdje su odlazili po dojavama. Antonela Lolić iz splitske policije kaže da do rano jutros nisu zaprimili obavijest niti imaju saznanja da je tijekom događaja netko ozlijeđen, a pretpostavljaju da ćemo tijekom jutra zaprimiti još dojava vezano uz materijalnu štetu na objektima i vozilima tijekom noći. 

Hitne službe su sinoć već oko 18 sati u ulici Marka Marulića u Solinu otišli na teren jer je došlo do oštećenje krovne konstrukcije na plasteniku na kojem su se otkinuli dijelovi koji su pali i oštetili osobno vozilo koje je bilo parkirano u blizini. U Makarskoj se jutros oko 1 sat u trgovačkom centru urušio panel zid zbog čega su se u prodavaonici srušile police.

Burno je bilo i u Trogiru oko 4 sata u ulici Hrvatskih mučenika gdje je palo stablo na tri vozila na kojima su nastala veća oštećenja. Petnaestak minuta prije 6 sati u Kaštel Sućurcu u Ulici Pape Ivana Pavla II, zbog jakog udara vjetra došlo je do prevrtanja parkiranog kamiona iz kojeg je iscurilo gorivo, pa su vatrogasci na mjestu događaja sanirali onečišćenje.​ ​

Policija i vatrogasci su evidentirali i gasili osam požara na otvorenom prostoru među kojima su sinoć u splitskom kvartu Brda nešto poslije 22 sata gasili vatru koja je zahvatila nisko raslinje i travu, ali i parkirano osobno vozilo koje je oštećeno. Prilikom gašenja jedan je vatrogasac zadobio lakše tjelesne ozljede​.​

 U Makarskoj je desetak minuta prije ponoći izbio požar u Vukovarskoj ulici kod nadvožnjaka, no ugašen je u 1.45 sati, a gorjelo je nisko raslinje i makija. Zbog širenja požara zbog jakog vjetra policijski službenici evakuirali su stanare obližnjih stambenih zgrada, a nakon 20 minuta, kada se stanje smirilo, građani su se vratili u svoje domove. Uz to, tijekom požara policija je vozila sa D-8 preusmjeravala kroz Makarsku. 

Orkanska bura jutros i dalje puše istom jačinom na području cijele Splitsko-dalmatinske županije noseći sve pred sobom, a u 7 sati temperatura zraka je zbog jakog vjetra iznosila svega -1 stupanj.


HAK: Prema Dalmaciji po A1 samo do čvora Sveti Rok


Zbog orkanskog vjetra koji puše u priobalju jedini slobodni smjer iz unutrašnjosti prema Dalmaciji za teretna vozila i autobuse je autocestom A1 do čvora Sveti Rok i dalje državnim cestama DC50 i DC1 preko Gračaca i Knina, a za osobna vozila državnim cestama DC50 i DC27 preko Gračaca, Obrovca i Benkovca, javlja Hrvatska autoklub (HAK).

Zbog orkanskih udara vjetra za sve skupine vozila zatvoreni su: autocesta A1 između čvorova Posedarje i Sveti Rok, autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice. Obilazak je DC3 - starom cestom kroz Gorski kotar, državna cesta DC54 Maslenica-Zaton Obrovački i most dr. Franje Tuđmana kod Dubrovnika. Obilazak: Mokošica-Komolac-Dubrovnik.
Samo za osobna vozila otvoreni su: autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Čavle i Kikovica, Jadranska magistrala (DC8) između Novog Vinodolskog i Senja te Karlobaga i Svete Marije Magdalene, državna cesta DC27 Gračac-Zaton Obrovački i Paški most (DC106).

Na brzoj cesti Solin-Klis (DC1), autocesti A7 čvor Draga-Šmrika, lokalnoj cesti Križišće-Kraljevica (LC58107) zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupina), a na Jadranskoj magistrali (DC8) između Bakra i Novog Vinodolskog te Senja i Karlobaga dodatno je zabrana i za dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina).

Duž Jadranske magistrale (DC8) mogući su odroni zemlje i kamenja, a na pojedinim dionicama cesta u Dalmaciji ima i dijelova srušenih stabala na kolniku. Savjetuje se vozačima da voze opreznije. Na državnoj cesti DC58 Šibenik-Trogir u mjestu Boraja vozi se jednim trakom otežano zbog stupova na kolniku.

Zbog loših vremenskih uvjeta u prekidu su: trajektna linija Stinica-Mišnjak, trajektna linija Lopar-Valbiska, trajektna linija Porozina-Brestova, trajektna linija 602 Vis-Split, trajektna linija 606 Drvenik Veli-Drvenik Mali-Trogir, trajektna linija 635 Stari Grad-Split, trajektna linija 636 Rogač-Split, trajektna linija Sumartin-Makarska, trajektna linija Split-Supetar, trajektna linija 634 Orebić-Dominče, trajektna linija 831 Dubrovnik-Lopud-Suđurađ, trajektna linija 832 Prapratno-Sobra, trajektna linija 632 Sućuraj - Drvenik, brzobrodska linija 9601 Milna-Rogač-Split, brzobrodska linija zadar-Premuda-Silba-Olib, brodska linija Mali Lošinj-Unije-Susak, brodska linija Šibenik–Zlarin–Prvić Luka–Šepurine–Vodice,
katamaranska linija Mali Lošinj-Cres-Rijeka, katamaranska linija Novalja-Rab-Rijeka, katamaranska linija Vis-Split, katamaranska linija Ubli-Vela Luka-Hvar-Split, katamaranska linija Korčula-Hvar- Split, katamaranska linija Jelsa-Bol-Split, katamaran Bišovo na liniji 9141 Pula-Zadar, katamaranska linija Brbinj - Božava - Zverinac - Sestrunj - Rivanj.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

promet, hak