Hrvatska

Velike štete zbog orkanske bure: U Makarskoj udari bure veći od 190 kilometara na sat

Piše: PolitikaPlus

Olujna bura što je prošle noći i rano jutros puhala brzinom od 90-ak kilometara na sat i s orkanskim udarima i do 191 kilometar na sat pričinila je brojne štete u Makarskoj i na Makarskom primorju.

Plomljeno je nekoliko semafora u gradu, oštećena je prometna signalizacija u Makarskoj i na dijelu Jadranske magistrale prema Brelima, polomljeni su ili izvrnuti kontejneri na gradskim ulicama, a vjetar je uništio i dio ostale komunalne opreme.

Snažna bura čupala je stabla i dijelove krovova, u trgovačkom centru "Konzum" urušila panel zid, prevrnula nekoliko kioska, nosila svijetleće reklame, polomila i pokidala tende, manje štete pričinila je i u hotelskim kućama. od polomljenih grana stabala oštećeno je više automobila.

Gradski komunalni redari i vatrogasci su na terenu i uklanjaju posljedice orkanske bure te biježe pričinjene štete.

Na cestama i prometnicama polomljene grane i crjepovi

Iz Gradskog centra Osejava upozoravaju građane da pri izlasku iz kuća budu oprezni zbog mogućeg pada crjepova s kuća, grana sa stabala te drugih predmeta što uslijed vjetra mogu pasti na gradska ulice i prometnice.

Ujedno, upozoravaju se vozači da na lokalnim prometnicama i na Jadranskoj magistrali ima polomljenih grana što ih vjetar donosi pa valja biti oprezan u prometu i zbog mogućih jačih bočnih udara vjetra.

Vatrogasci Makarske kao i ostalih dobrovoljnih vatrogasnih društava s Makarskog primorja imali su protekle noći sedam intervencija na gašenju požara, doznaje se od županijskog vatrogasnog zapovjednika Dražena Glavine.

Gorjelo je kod Drvenika, u Gradcu, kod Baške Vode na dva mjesta, u Topićima i Brelima dok je kod Podgore izgorjelo oko 6000 metara četvornih maslina i niskog raslinja. Najveći požar buknuo 15-ak minuta prije ponoći na gradskom predjelu Glavica u Makarskoj gdje je izgorjelo do 10000 metara četvornih borove šume i niskog raslinja, a vjetar je zaprijetio i Dječjem vrtiću Biokovsko zvonce kao i obližnjim zgradama iz kojih su stanari bili kratko evakuirani.

Zbog jakog vjetra na moru u i dalje su u prekidu trajektne linije Sumartin – Makarska i Sučuraj – Drvenik.

Vjetar je u poslijepodnevnim satima oslabio i puše brzinom od pedesetak a na udare i do 80 kilometara na sat.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

MAKARSKA, BURA