Zagreb

ZagrebDoxPro : Događanja za profesionalce otvorena za javnost

Piše: PolitikaPlus/Hina

Za vrijeme trajanja ZagrebDoxa, od 24. veljače do 1. ožujka, u Zagrebu se paraleleno održava program usavršavanja ZagrebDox Pro, sa šest događanja otvorenih za javnost.

Uz jednodnevni pitching forum, na kojem će se predstaviti 12 dokumentarnih projekata u različitim fazama razvoja i produkcije iz 12 zemalja, publiku očekuju i dva masterclassa s cijenjenim autorima i redateljima Želimirom Žilnikom i Sergejem Loznicom, najavljeno je s festivala.

Jedan od najistaknutijih dokumentarista regije, legendarnog crnovalovca i laureata Berlinalea te jedan od začetnika žanra doku-drame Želimir Žilnik će na masterclassu "Bez tauba" izložiti svoje višegodišnje iskustvo na produkciji niskobudžetnih igrano-dokumentarnih filmova, a osvrnut će se i na prednosti i izazove s kojima se susreće u radu.

Žilnik na ZagrebDox stiže i kao član međunarodnog žirija, a na festivalu će također biti prikazan njegov recentni film "Među ljudima: život i gluma", koji je nastao za izložbu "Građani iz sjene" o pedeset godina redateljeva rada.

U svom majstorskom predavanju "Korištenje arhivskog materijala – između autentičnog i konstruiranog" Loznica će  otkriti više o korištenju arhivskih snimki u dokumentarnom filmu, o svojoj metodi rada i pristupu montaži filmova baziranih na found footageu, kao i o izazovima u dizajnu zvuka na takvim projektima.o korištenju arhivskih snimki u dokumentarnom filmu i načinima na koje se takva građa može iskoristiti za postizanje raznih kreativnih ciljeva.

Jedan od najodvažnijih i najkreativnijih dokumentarnih redatelja današnjice, će na primjerima svoja četiri dokumentarca, "Blokada", "Revija", "Događaj" i "Proces", pojasniti metode rada i pristup montaži filmova baziranih na found footageu, a predstavit će i izazove u dizajnu zvuka na takvim projektima.

U sklopu retrospektive tog ukrajinskog autora na ZagrebDoxu prikazuje se njegov najnoviji dokumentarac "Proces", nastao na temelju arhivskih snimaka iz moskovske sudnice 1930-ih o sudskom procesu koji je nagovijestio Staljinove čistke u Sovjetskom Savezu, a premijerno je prikazan na Venecijanskom festivalu.

Održat će se i 'case study' filmske publicistice Mirjam Wiekenkamp, osnivačice NOISE PR Film agencije sa sjedištima u Amsterdamu i Berlinu pod naslovom "Treba li vašem filmu PR?" u kojemu će ona pružiti uvid u posao agenta promocije u audiovizualnoj industriji, te objasniti čime se zapravo bavi stručnjak za PR,  zašto je agent promocije važan za film te kako doprijeti do publike i pozicionirati sebe i svoj film.


Umjetnički direktor Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Amsterdamu (IDFA) i poznati sirijski producent Orwa Nyrabia podijelit će s posjetiteljima svoje iskustvo u uređivanja najvećeg svjetskog festivala dokumentarnog filma.

Na festivalskom razgovoru "Koffie verkeerd", u prijevodu s nizozemskog "dupla kava s puno mlijeka", s direktorom ZagrebDoxa Nenadom Puhovskim, Nyrabia će govoriti o odgovornostima i izazovima uređivanja najvećeg svjetskog festivala dokumentarnog filma te o svojim planovima i težnjama napretku.
 
Svi zainteresirani moći će sudjelovati i u središnjem događaju programa ZagrebDox Pro – pitching forumu – na kojem će sudionici ovogodišnjeg programa ZagrebDox Pro predstaviti svoje projekte članovima međunarodnog panela, a prezentirat će se i nova Sonyjeva oprema.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

film, zagrebdox