Mojbiz

Grubišić: INA mora biti okrenuta tržištu, a ne politici

Piše: PolitikaPlus

Gost nove emisije EnergyPress.net na N1 televiziji bio je financijski savjetnik Andrej Grubišić iz tvrtke Grubišić i partneri. Govorio je o izmjenama zakona o privatizaciji INA-e.

Grubišić se začudio se toliko velikoj buci oko izmjena zakona o privatizaciji INA-e, kada je i u starome zakonu pisalo da Hrvatska ulaskom u EU treba prodati sve osim 25 posto plus jedne dionice te kompanije. Kazao je kako je privatno vlasništvo uvijek efikasnije jer odgovara dioničarima i dionicima, a ne politici. Uostalom, država uvijek može imati arbitrarni utjecaj na svaku kompaniju koja djeluje na teritoriju države.

Odgovorio je na formulu iza koje se kriju protivnici takvih rješenja pod izlikom "nacionalnog interesa": obično se radi o vrlo partikularnim interesima, u ovom slučaju to je dio radnika, dio dobavljača, a najviše politika koja je navikla imati kompanije kao bankomat za svoje potrebe. Potrošači, u tržišnoj ekonomiji, su također legitimni dionici, a njima je u interesu konkurentna INA-a kako ju rukovodi MOL Grupa. Takva kompanija je u interesu i poreznim obveznicima, jer što će više profita imati, veći će biti njena porezna uplata, kazao je Grubišić.

Ovaj financijski savjetnik objasnio je i kako u svakoj privatnoj kompaniji postoji oko 5 do 10 posto rezerve radne snage. Ako je u privatnima tako, gdje je fokus na profitu, onda možemo zamisliti kako je u javnim tvrtkama tome slučaj uvećano za tri puta. Osvrnuo se i na sindikate koji pokušavaju zaustaviti racionalizaciju poslovanja, rekavši kako je takvo suprotstavljanje, u konačnici, uvijek na račun drugih radnika.

Na pitanje što učiniti s javnim tvrtkama, pogotovo s onom za koju Europska komisija već duže vrijeme zahtijeva da se podijeli na infrastrukturu, proizvodnju i distribuciju, te posljedično privatizira neinfrastrukturni dio, Grubišić je rekao kako, ako je velik otpor u javnosti za privatizacijom, treba neinfrastrukturne dijelove HEP-a dati privatnoj tvrtki u koncesiju. IPO je ocijenio lošijim rješenjem, jer će se na njega javiti mirovinski fondovi, koji su također pod utjecajem politike. Privatni kapital je rješenje, jer on odgovara profitu.

Općenito, nacionalni je interes tržišna ekonomija, u kojoj će potrošači imati dobar izbor jeftinih usluga, a država neće birati pobjednike i gubitnike, zaključio je Grubišić.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ANDREJ GRUBIŠIĆ, INA