Regija

Apostolski nuncij: Najveći problem u BiH je pokušaj dominacije nad malobrojnijima

Piše: PolitikaPlus/Hina

Apostolski nuncij u Bosni i Hercegovini msgr. Luigi Pezzuto pozvao je vlasti u BiH na izmjene izbornog zakona kako bi se osigurala jednakopravnost konstitutivnih naroda ocijenivši kako je jedan od najvećih problema predstavlja pokušaj dominacije nad malobrojnijima.  
 "Bilo bi dobro napraviti kvalitetne korake dalje, prije svega izmjenu izbornog zakona. Ja ne mogu reći kako to treba uraditi, ali mogu preporučiti temeljno načelo od kojeg ova reforma mora početi - osigurati jednakost svih konstitutivnih naroda ove zemlje", rekao je Pezzuto u intervju za sarajevski Dnevni avaz od ponedjeljka. Pojasnio je kako izmjene izbornog zakona u BiH treba osigurati jednakopravnost te ravnopravnosti različitih naroda "u institucijama zemlje, u zapošljavanju, zdravstvu i svim aspektima života".
"Tako biste dobili modernu državu", rekao je papinski izaslanik u BiH.
Po njegovim riječima BiH kao višekulturalna, višenacionalna i višereligijska zemlja može ostvariti napredak samo ako postigne suglasnost svih naroda, bez dominacije brojnijih.

"Mora se shvatiti da nijedan narod ne može biti jači od drugog, isključiti druge. Najveća iskušenja, ne samo ovdje, jesu da većina želi biti jača nad manjinom", istaknuo je apostolski nuncij u BiH.

U BiH su dominantne tri nacionalne zajednice, Hrvati, Bošnjaci i Srbi, od kojih najveći broj pripada i religijskim zajednicama, Katoličkoj Crkvi, islamu i pravoslavlju. Hrvatski politički predstavnici u BiH često upozoravaju kako ih brojniji Bošnjaci preglasavaju i nastoje ostvariti dominaciju, dok je u Republici Srpskoj kao posljedica rata prognan najveći broj Hrvata katolika.  

Nuncij Pezzuto u intervju je istaknuo kako je najveće bogatstvo BiH upravo njezina različitost koju treba poštivati te je pozvao političare i predstavnike različitih naroda da postignu dogovore kako bi se zaustavio odlazak mladih ljudi iz zemlje.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

vatikan, hrvatti bih, apostolski nuncij, bih