Svijet

ITALIJA: Bivši rimski gradonačelnik osuđen na 6 godina zatvora

Piše: PolitikaPlus/Hina

Gianni Alemanno, koji je bio rimski gradonačelnik od 2008. do 2013. osuđen je u ponedjeljak na šest godina zatvora zbog korupcije u okviru afere "Mafia capitale" o ubacivanju članova mafije u upravu talijanske prijestolnice.

"Nedužan sam, uvijek sam to govorio i to ću ponoviti na žalbenom sudu. Sigurno ćemo uložiti žalbu čim pročitamo obrazloženje presude" prvostupanjskog suda, komentirao je Alemanno pred novinarima.

Suđenje je povezano s aferom "Mafia capitale" koja je 2015. zgranula talijansku javnost. Istragom je razotkrivena velika mreža kriminalaca, poduzetnika i političara u kojoj je bilo 46 ljudi a proširila se u rimskoj gradskoj vlasti.

Vođa mreže bio je Massimo Carminati, bivši aktivist krajnje desnice već osuđivan za članstvo u kriminalnoj organizaciji u prijestolnici u 1980-im godinama.

Alemanno je optužen da je primio 125.000 eura od Salvatorea Buzzija, Carminatijeve desne ruke: 75.000 za predizborne skupove, 40.000 za think-tank Zaklada Nova Italija, te 10.000 eura u gotovini putem posrednika, a kao protuuslugu trebao je, među ostalim, dati prednost imenovanju Buzziju bliske osobe na vodeće mjesto u javnom poduzeću.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

zatvor, italija, gradonačelnik rima