Kultura

USKORO U KINIMA - MI: Jordan Peele vraća se sa još jednom originalnom horror pričom

Piše: PolitikaPlus

Nakon što je sa svojim redateljskim prvijencem, filmom Get Out (Bježi), šokirao suvremenu umjetnost i postavio nove standarde u provokaciji društva sa društveno osviještenim horror filmovima, dobitnik Oscara i vizionar Jordan Peele vraća se sa još jednom originalnom horror pričom, filmom za koji je sam napisao scenarij, režirao i producirao ga.

U filmu Us (Mi) čija se radnja odvija se u sadašnjosti, na obalama Sjeverne Karoline, glavnu ulogu tumači oskarovka Lupita Nyong’o kao Adelaide Wilson. Adelaide i njezina obitelj odlučili su ljetne praznike provesti u idiličnoj vikendici u kojoj je ona provodila svoje ljetne praznike kao dijete.

Progonjena neobjašnjivom i nerazriješenom traumom iz svoje prošlosti i složenom nizom jezovitih slučajnosti, Adelaide osjeća kako je njezina paranoja sve veća dok postaje sve sigurnija da će nešto loše zadesiti njezinu obitelj.

Nakon napornog dana na plaži sa svojim prijateljima Tylerima (dobitnica nagrade Emmy -  Elisabeth Moss, Tim Heidecker, Cali Sheldon, Noelle Sheldon), Adelaide i njezina obitelj (Winston Duke, Shahadi Wright Joseph, Evan Alex) vraćaju se u svoju vikendicu. Kada padne mrak, Wilsonsi primjećuju siluetu od četiri osobe koje se drže za ruke dok stoje na prilazu. Us (Mi) suprostavlja običnu američku obitelj protiv zastrašujućeg i nevjerojatnog protivnika: samih sebe.

ZANIMLJIVOSTI:

 

         Jordane Peele je dao svim glumcima u filmu 10 horor filmova koje moraju pogledati prije snimanja filma US.  Dead Again (1991), The Shining (1980), The Babadook (2014), It Follows (2014), A Tale of Two Sisters (2003), The Birds (1963), Funny Games (2007), Martyrs (2008), Let the Right One In (2008), and The Sixth Sense (1999).

         Lupita i Winston su išli u isti razred na Akademiji.

         Lupita i Winston već su zajedno glumili u filmu Black Panther.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

kino, film