Zagreb

Mikulić potvrdio: Na gradilištu sljemenske žičare pronađeni posmrtni ostaci

Piše: PolitikaPlus/Hina

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Andrija Mikulić (HDZ) u utorak je novinarima rekao da je i on dobio informaciju da su na mjestu gdje se kopa sljemenska žičara pronađeni posmrtni ostaci jedne osobe, te uputio novinare da se obrate nadležnom Ministarstvu i zavodima, odnosno uredima. 

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić novinare je danas prije sjednice Gradske skupštine s tim u vezi uputio da se obrate Zavodu za zaštitu spomenika kulture. 

Mikulić je na pitanje novinara kako komentira što je ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved potvrdio da su nađeni posmrtni ostaci jedne osobe na mjestu gdje se kopa, odnosno izvode radovi za sljemensku žičaru, te da je moguće da ih ima i više, rekao da on ne želi govoriti da li je moguće da li ih ima više ili ne.

Tek je potvrdio da je i on tu informaciju također dobio.

Na pitanje misli li da sada trebaju stati radovi na izgradnji sljemenske žičare, ako je tamo masovna grobnica, Mikulić je rekao da iskustvo koje inače imamo, to je kad pronađemo masovnu grobnicu, onda znamo koje su procedure, što treba učiniti da bi se eventualno išlo s nekim zahvatima koji su bili predviđeni. 

"Nadležno Ministarstvo, odnosno gradski zavodi i uredi  su upoznati s tim procedurama i te procedure svakako treba ispoštivati", poručio je Mikulić.    

Na pitanje kako komentira da je to u tajnosti sve obavljeno i da se tek sada, nakon što su ih novinari o tome pitali, oglasili i Ministarstvo hrvatskih branitelja i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, Mikulić je rekao da će to novinari morati pitati njih. 

Potpredsjednik Gradske skupštine, zastupnik Neovisnih za Hrvatsku Krešimir Kartelo ustvrdio je kako se "općenito priča od Prečkog, preko Savske do Sljemena, podsljemeske zone, gdje god zakopate, iskopate rupu, da će se naići na posmrtne ostatke žrtava partizanskih zločina".

Upitan je li moguće da će to zaustaviti radove na izgradnji sljemenske žičare, Kartelo je rekao da ne zna, ako se uspostavi da je riječ o masovnoj grobnici vrlo vjerojatno će se zaustaviti na neko vrijeme.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ŽIČARA, POSMRTNI OSTACI, GRAD ZAGREB