Energetika

Ministar Ćorić: LNG terminal ostaje neupitna opcija Hrvatske

Piše: PolitikaPlus

Energetska učinkovitost obiteljskih kuća predviđa čak 60 - 80 posto državnih poticaja. Država naime u ovoj godini planira raspisivanje natječaja za energetsku učinkovitost. Jesmo li spremni na energetsku obnovu ?

Ministar zaštite okoliša Tomislav Ćorić rekao je HRT-u kako bi očekivana proizvodnja energije iz obnovljivih izvora u turizmu i ugostiteljstvu trebala porasti za 9,7 milijuna kilovat sati na godinu.

"Energetska strategija koja će biti objavljena u prvoj polovici ove godine, ići će u tom smjeru da afirmiramo proizvodnju iz obnovljivih izvora energije, zato što je to smjer kojim Hrvatska treba ići", rekao je ministar.

Naglasio je da, što se tiče obnovljivih izvora energije u ukupnoj potrošnji, RH ne zaostaje za ostalim zemljama EU.

"Hrvatska, s obzirom na veliki hidropotencijal, nije u situaciji da mora stizati zemlje EU. To nas ne treba uljuljkati, rekao je ministar i dodao kako je naš cilj da dodatno afirmiramo proizvodnju iz obnovljivih izvora, a tu se posebno misli na sunce, vjetar, hidroenergiju, ali i biomasu i bioplin."

Ćorić ističe kako u Hrvatskoj od nedavno funkcionira i prva geotermalna elektrana.

"Trendovi su dobri i nadam se da će u idućim godinama i dalje rasti", naglašava ministar.

Ministar je rekao kako će se Hrvatska sve više oslanjati na zelenu energiju, međutim nikako ne treba zanemariti i konvencionalne izvore. I da upravo takvom strategijom smanjujemo energetsku ovisnost Hrvatske.

"LNG terminal ostaje neupitna opcija Hrvatske", istaknuo je.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

energetika, eu, lng