Zagreb

ZagrebDox: Premijera filma "Na kraju tame" o rudarki iz rudnika Breza

Piše: PolitikaPlus/Hina

ZagrebDox u srijedu donosi hrvatku premijeru novog filma Ranka Paukovića "Na kraju tame", priču o Sakibi, jednoj od posljednjih rudarki koje rade u rudniku Breza.

Redatelj tim filmom istražuje i što znači biti žena u suvremenoj Bosni i Hercegovini, jer njezin život pod zemljom ostatak je nekog drugog vremena, kada su kriza i nedostatak radne snage odvele žene u podzemlje, a vlade pokušavale poboljšati njihov položaj.

Nakon projekcije uslijedit će razgovor s redateljem i protagonisticom filma, najavljeno je sa ZagrebDoxa.

Na festivalu će svjetsku premijeru u srijedu imati film "Koliko se voliš?" slovenske redateljice Nine Blažin koja, snimajući Viktoriju, beskućnicu u potrazi za mjestom gdje bi mogla stanovati sa svojim mužem kada izađe iz zatvora, a s kojeg će krenuti u nov život bez droge, redateljica progovara o univerzalnim ljudskim potrebama i mogućnostima životnih promjena.

Održat će se i razgovori s nekoliko inozemnih redateljica nakon projekcija njihovih filmova, počevši od poljske autorice Jaśmine Wójcik koja će predstaviti svoj film "Simfonija tvornice Ursus" u kojem, kroz koreografiranu rekonstrukciju jednog radnog dana bivše poljske tvornice Ursus, prikazuje proces ekonomske tranzicije i prodor kapitalizma u postsocijalistička društva.

Sa Sofijom Haugan razgovarat će se o filmu "Moj tata narkoman", osobnoj priči o njezinu odnosu s nepouzdanim ocem, sitnim kriminalcem i ovisnikom, a talijanska redateljica Valentina Primavera također donosi osobnu priču - u filmu "Una Primavera" prati svoju šezdesetogodišnju majku koja je nakon četrdeset godina zajedničkog života odlučila napustiti supruga zbog još jednog slučaja obiteljskog nasilja.

U svom novom programu "Poznati o poznatima" ZagrebDox prikazuje film "Kralj" Eugenea Jareckog, dvostrukog dobitnika velike nagrade žirija na Sundanceu. To je priča o usponima i padovima Elvisa Presleyja te je svojevrsno glazbeno putovanje kroz Ameriku. Nakon projekcije, od 21, 30 sati, priredit će se rock 'n' roll druženje u Wow baru Kaptol centra,  gdje će nastupiti Johnny and his Rockin Tunes.

Repertoar međunarodne konkurencije donosi  i film RaMella Rossa, po mnogima nepravedno zaobiđen na dodjeli ovogodišnjih Oscara, "Okrug Hale, jutros, večeras", koji otvara mnoga pitanja o rasi i identitetu pogledajte.

Tu je i film "Splav" Marcusa Lindeena o društvenom eksperimentu iz 1973. godine – putovanju na splavi preko Atlantskog oceana, te "Na njezinim plećima", film redateljice Alexandrie Bombach o Nadiji Murad koja je preživjela genocid jazidske manjine u Sjevernom Iraku i pobjegla od seksualnog ropstva ISIL-a.

Večernje projekcije donose doku-hit mladog redatelja Binga Liua "U procijepu" koji je do sada osvojio više od 50 nagrada na različitim svjetskim festivalima, potom film "Aquarela" majstora promatračkog dokumentarca Viktora Kosakovskog, koji tematizira nemjerljivu, golu snagu i hirovitu prirodu vode, najdragocjenijeg resursa na Zemlji.

Kontroverzni dox prikazuje provokativan film "Umjetnik i perverznjak", dugometražni dokumentarni prvijenac autorskog dvojca Beatrice Behn i Renéa Gebhardta o otvorenoj i kontroverznoj vezi između jednog od najvažnijih živućih skladatelja simfonijske glazbe i njegove supruge.

Iz programa Stanje stvari izdvaja se film "Samo pola slike" autorice Amy Adrion, koja kroz niz intervjua s uspješnim holivudskim redateljicama u godini koju su obilježili pokreti #timesup i #metoo progovara o poražavajuće niskom broju redateljica u Hollywoodu.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ZAGREBDOX, FILM