Hrvatska

OČITOVALO SE I MINISTARSTVO: MVEP oštro odbacio Grmojinu tvrdnju da svojim djelatnicima ograničava slobodu govora

Piše: PolitikaPlus/Hina

 Ministarstvo vanjskih i europskih poslova "oštro" je u srijedu odbacilo tvrdnje oporbenog zastupnika Nikole Grmoje da krši ustavne slobode svojih zaposlenika, a usporedbu s totalitarnim režimima prošlog stoljeća nazvalo je "potpuno neprihvatljivom".

Zastupnik Mosta u srijedu je u Saboru zatražio da vlada poništi kandidaturu ministrice vanjskih i europskih poslova Marije Pejčinović Burić za glavnu tajnicu Vijeća Europe optuživši je da ograničava prava na slobodno izražavanje stotinama zaposlenika MVEP-a tako što im propisuje da traže suglasnost za svaki, pa i privatni nastup u medijima, čak i za objave na društvenim mrežama. 

"MVEP oštro odbacuje tvrdnje da se Pravilnikom o unutarnjem redu krše Ustavne slobode. Također potpuno neprihvatljivom nalazimo usporedbu s totalitarnim režimima prošlog stoljeća", reagirao je  MVEP na jutrošnju izjavu zastupnika Grmoje.  

"Kada se radi o javnim nastupima u medijima, ali i općenito o ponašanju državnih službenika Zakon o državnim službenicima, Etički kodeks državnih službenika i Zakon o vanjskim poslovima, ne prepoznaju razliku između službenog i privatnog", piše MVEP u priopćenju.

Grmoja je prethodno za saborskom govornicom kazao da ministrica Pejčinović Burić "mjesecima uskraćuje i ograničava prava na slobodno izražavanje stotinama zaposlenika Ministarstva, a ističe ambiciju zauzimanja čelnog položaja u europskoj organizaciji koja nadzire zaštitu tih istih prava". 

Pri izradi članka Pravilnika kojim se propisuju nastupi u medijima ministarstvo se rukovodilo i praksama drugih europskih država, objašnjava MVEP.

"Djelatnici službe vanjskih poslova dužni su svakodnevno u službenim i privatnim istupima u medijima poštivati odredbe navedenih propisa", navodi se. 

U to su uključeni i propisi Bečke konvencije o diplomatskim i konzularnim odnosima.

To znači da djelatnici službe vanjskih poslova moraju "svakodnevno i stalno" voditi računa o tome da "svojim postupanjem tijekom ili nakon radnog vremena ne narušavaju ugled državne službe, svoj osobni ugled, propise Republike Hrvatske, kao i propise i običaje drugih zemalja".

MVEP piše da je propisani uvjet za rad na većini radnih mjesta u službi vanjskih poslova važeći certifikat za pristup tajnim podacima, što znači da djelatnici službe vanjskih poslova, prilikom javnih i privatnih nastupa u medijima i u svakodnevnom postupanju i ponašanju moraju voditi računa i o odredbama Zakona o tajnosti podataka.

"Stoga se ne može tvrditi da se prethodnom suglasnošću za javni nastup u medijima djelatnicima službe vanjskih poslova uskraćuje pravo slobode govora. Isto tako, ne može se tvrditi da je prethodna suglasnost za javni nastup 'politička suglasnost'", zaključuje MVEP. 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

mvep, nikola grmoja