Hrvatska

MINISTRICA MURGANIĆ: Šaljemo dvije inspekcije, potrebni su temeljiti izvidi

Piše: PolitikaPlus/Hina

Ministrica Nada Murganić, koja je poslijepodne stigla u Zadar kako bi posjetila četvero djece koje je otac jutros bacio s balkona na prvom katu obiteljske kuće u Pagu, rekla je novinarima da je u zadarski Centar za socijalnu skrb poslala inspekcijski nadzor i nadzor rada stručnih službi jer su potrebni  temeljiti inspekcijski izvidi.

"Ne bih angažirala dva inspekcijska nadzora da ne mislim da je to potrebno. Ponekad, u nekim situacijama na terenu, kroz pisanu dokumentaciju ili kontakte sa stručnim radnicima imamo potpuni uvid i možemo donijeti neke procjene. U ovom slučaju mislimo da su potrebni temeljiti izvidi," rekla je ministrica demografije, obitelji, mladih i socijalne politike.

U zadarski Centar za socijalnu skrb poslala je inspekcijski nadzor i nadzor rada stručnih službi jer, rekla je, "želimo vidjeti cijeli tijek događaja“.

"Kako i na koji način je centar skrbio o ovoj obitelji, što smo učinili za tu obitelj, gdje su propusti, odnosno, što nismo učinili i da se dogovorimo kako dalje po izlasku djece iz bolnice," istaknula je te dodala da se nada će se djeca oporaviti, da će ozdraviti i da će imati što manje trauma.

Na novinarski upit zašto je obitelj s Paga bila u tretmanu centra za socijalnu skrb, ministrica je rekla da je „obitelj očito imala neke neprilike i probleme nad izvršavanjem roditeljske skrbi starijeg djeteta koje nije stradalo u ovoj tragediji“.

"Ali pojedinosti o procesima i obitelji ne mogu sada iznijeti. Detaljno ćemo ispitati sve ono što je u našoj nadležnosti i o tome ćemo izvijestiti javnost," kazala je.

Nakon bolnice, ministrica će obići zadarski Centar za socijalnu skrb, čija bi ravnateljica Vesna Burčul poslijepodne trebala održati konferenciju za novinare.

Od četvero djece koju je u Pagu s prvog kata obiteljske kuće bacio otac, troje ih je teško ozlijeđeno, a najteže sedmogodišnja djevojčica koja je na odjelu intenzivne medicine zadarske bolnice stavljena na mehaničko disanje.Ona će, kako je Hini potvrdio ministar zdravstva Milan Kujundžić, zbog pogoršanog zdravstvenog stanja biti tijekom poslijepodneva prebačena sanitetskim vozilom na daljnje liječenje u Klinički bolnički centar Zagreb.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

djeca, nasilje, pag