Zagreb

KINO EUROPA: Venecija u Zagrebu šesti put!

Piše: PolitikaPlus

 Program Venecija u Zagrebu šestu godinu zaredom na platno kina Europa donosi filmove s Venecijanskog filmskog festivala (Mostre), najstarijeg i jednog od najpoznatijih filmskih festivala na svijetu!

U programu ovogodišnje Venecije u Zagrebu, manifestacije koja je proizvod dugogodišnje suradnje venecijanske Mostre sa Zagreb Film Festivalom i Talijanskim institutom za kulturu u Zagrebu, domaća će publika od 10. do 16. ožujka moći pogledati osam atraktivnih talijanskihfilmova prikazanih na posljednjem izdanju ovog prestižnog filmskog festivala u rujnu prošle godine.

Šesto izdanje otvorit će jedan klasik - 'Smrt u Veneciji' (1971.) bezvremensko je djelo talijanskog filmskog velikana Luchina Viscontija. Pedantna i iznimno uspješna povijesna rekonstrukcija sumračnog raspoloženja koje je zahvatilo europsku aristokraciju na prijelazu stoljeća adaptacija je književnog predloška nobelovca Thomasa Manna. Njemački skladatelj Gustav von Aschenbach u Veneciji koja je zahvaćena kolerom razvija neodoljivu privlačnost prema mladom Tadziju. U glavnoj je ulozi dekadentni Britanac Dirk Bogarde, jedna od najvećih filmskih zvijezda 1970-ih, a lik njemačkog skladatelja inspiriran je Gustavom Mahlerom čija je glazba obilato korištena u filmu. Viscontijeva studija dvosmislenosti erotske žudnje i čežnje za smrću svojom vizualnom spektakularnošću ostavlja bez daha.

U nastavku programa gledamo još jednu povijesnu dramu 'Capri-Revolucija' redateljaMarija Martonea koja prati pripadnike umjetničke komune na otoku Capri uoči Prvoga svjetskog rata. Martone vješto koristi utjecaje teatra i opere, a njegova vizualno raskošna filmska saga poziva nas na promišljanje odnosa čovjeka i prirode te umjetnosti i revolucije. 'Capri-Revolucija' završni je dio njegove hvaljene trilogije o povijesnim buntovnicima. Film je u Veneciji primio nagradu Arca CinemaGiovani za najbolji talijanski film, a osvojio je i pet nagrada David di Donatello koje dodjeljuje Talijanska filmska akademija.

'Proročanstvo pasanca' šarmantna je priča o životnim nedaćama besciljnog tridesetogodišnjaka i ujedno adaptacija popularnog talijanskog grafičkog romana. Karikaturist Zero jednoga dana dođe doma a tamo ga čeka njegova kritički nastrojena savjest u obličju divovskog pasanca koji ga u razgovorima na granici apsurda izvještava o svjetskim događanjima. Filmski prvijenac redatelja Emanuelea Scaringija bio je u konkurenciji za nagradu Orizzonti. Svijet koji nastanjuju njegovi junaci posveta je kultnim filmovima The Goonies i Stand by Me koji su obilježili Scaringijevu generaciju, a autor u šali kaže kako je pasanac njegova verzija gremlina.

U svijet stripa vodi nas i otkačena komedija 'Najsretniji mladić na svijetu' u režiji talijanskog osobenjaka, nagrađivanog autora stripova i ilustratora Gipija. Ovo dokufikcijsko ostvarenje vodi nas u uzbudljivu i urnebesnu potragu za tajanstvenim mladićem iz naslova, a pritom otkrivamo što znači „pripovijedati priče.“

 

 

Nizu naslova pridružit će se i jedna nogometna priča. U filmu debitanta Cira D'Emilija 'Iznenada jednog dana' upoznajemo tinejdžera Antonija kojiživi u gradiću na jugu Italije i sanja o tome da postane nogometna zvijezda. Antonio će uskoro saznati da svaki san ima svoju cijenu. Dirljiva priča o odrastanju te ljubavi između majke i sina podsjeća nas na staru, ali provjerenu poslovicu – kad ti život da limune, ti napravi limunadu!

Kriminalistička drama 'Bezimena priča' u režiji Roberta Andòa vodi nas u svijet filmske industrije gdje će tajanstvena krađa slavne Caravaggijeve slike poslužiti kao predložak za scenarij koji će njegovu autoricu, spisateljicu iz sjene Valeriju, staviti u središte nesvakidašnje i uzbudljive intrige. Film je inspiriran istinitim, neriješenim slučajem jedne od najtraženijih ukradenih slika na svijetu – Caravaggijeve slike Rođenje Krista sa Sv. Franjom i Sv. Lovrom koju je mafija 1969. godine ukrala iz Crkve Sv. Lovre u Palermu. U ulozi naslovne junakinje pojavljuje se slavna Micaela Ramazzotti, jedna od najuspješnijih suvremenih talijanskih glumica.

Program zaključujemo uz dva iznimna dokumentarca. U '24/25 sličica u sekundi' redateljskog dvojca Giancarlo Rolandi i Federico Pontiggia pratimo isprepletenu povijest dvaju najvažnijih vizualnih medija dvadesetog stoljeća – filma i televizije. Kroz bogati arhivski materijal RAI-ja svjedočimo vezi koja je od samih početaka bila prožeta ljubavlju i mržnjom, a naši vodiči su filmski redatelj Giuseppe Tornatore (dobitnik Oscara za Nuovo Cinema Paradiso), te poznati televizijski novinar i pisac Corrado Augias. Potresni dokumentarac '1938. Drukčiji' redatelja Giorgija Trevesa prati genezu rasnih zakona koje je 1938. godine uveo fašistički režim. Ova sjetna lamentacija koristi animirane sekvence i rasvjetljava presudnu ulogu koju su masovni mediji odigrali u jednom od najtragičnijih progona u čitavoj ljudskoj povijesti.

 

Otvaranje je besplatno, uz prethodno preuzimanje besplatnih ulaznica na blagajni kina (maksimalno 4 ulaznice po osobi). Sjedala su numerirana.

Cijena ulaznice za projekcije iz programa Venecija u Zagrebu je 20 kn. Ulaznice se mogu kupiti na blagajni kina Europa (Varšavska 3) ili putem web stranice https://kupiulaznicu.kinoeuropa.hr/.

 

RASPORED PROJEKCIJA

Nedjelja, 10/3, 20:00 h, velika dvorana  

Smrt u Veneciji / Morte a Venezia

r. Luchino Visconti, Italija/Francuska/SAD, 130', 1971.

Ponedjeljak, 11/3, 19:00 h, velika dvorana

Capri-Revolucija / Capri-Revolution

r. Mario Martone, Italija/Francuska, 122', 2018.

 

Utorak, 12/3, 19:00 h, velika dvorana

Proročanstvo pasanca / La profezia dell'armadillo            

r. Emanuele Scaringi, Italija, 99', 2018.

Srijeda, 13/3, 19:00 h, velika dvorana

Najsretniji mladić na svijetu / Il ragazzo più felice del mondo 

r. Gian Alfonso Pacinotti – Gipi, Italija, 90', 2018.

Četvrtak, 14/3, 19:00 h, velika dvorana

Iznenada jednog dana / Un giorno all'improvviso             

r. Ciro D'Emilio, Italija, 89', 2018.

Petak, 15/3, 19:00 h, velika dvorana

Bezimena priča / Una storia senza nome               

r. Roberto Andò, Italija/Francuska, 110', 2018.

Subota, 16/3, 19:00 h, dvorana Müller

24/25 sličica u sekundi / 24/25 Il fotogramma in più

r. Giancarlo Rolandi, Federico Pontiggia, Italija, 50', 2018.

Subota, 16/3, 20:00 h, dvorana Müller

1938. Drukčiji / 1938 Diversi                                      

r. Giorgio Treves, Italija, 62', 2018.

 

 

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

KINO EUROPA, VENECIJA, FILM