Hrvatska

Glasnogovornik suda: Djecu su trebali oduzeti još 2014. roditeljima na Pagu, no Centar je povukao zahtjev

Piše: PolitikaPlus

Glasnogovornik Općinskog suda u Zadru Denis Klarendić izvijestio je o detaljima slučaja obitelji na Pagu čiji je otac svoje četvero djece prošlog tjedna bacio s balkona kuće. Naime, objavljeno je kako je u jesen 2013. godine Općinski sud u Pagu pokrenuo postupak za oduzimanje sve djece roditeljima, najstarije kćeri iz majčinog prvog braka te dvije djevojčice iz njihove zajedničke veze. 

Potvrdio je da su djeca trebala biti oduzeta roditeljima, ali je Centar za socijalnu skrb spriječio oduzimanje.

- Radilo se o privremenoj mjeri kojom su djeca, najstarija kćer i dvije mlađe, jer tada nisu imali druge djece, oduzeta obitelji i određeno je da će biti dodijeljene Centru za socijalnu skrb ili nekoj od udomiteljskih obitelji. U veljači 2014. povučen je takav prijedlog i obustavljen je postupak. U odluci koju sam ja vidio se uopće ne navode razlozi povlačenja, ali ju je Centar povukao - rekao je Klarendić i dodao kako su roditelji bili osuđivani uglavnom za zanemarivanje djece 2013. godine. 

Otkrio je i za koja su kaznena djela roditelji bili osuđeni pojasnivši da se radilo o zanemarivanju u odgoju, obrazovanju, higijeni i vrijeđanju.  

 Oba roditelja četvero djece koju je 28. veljače njihov otac bacio s balkona u Pagu, imaju pravomoćnu presudu zbog kaznenog djela protiv braka, obitelji i djece te zanemarivanja i zloupotrebe djetetovih prava. Otac (54) koji je pokušao ubiti svoje četvero malodobne djece, u rujnu 2017. godine nepravomoćno osuđen na Općinskom sudu u Zadru na kaznu zatvora od jedne godine s rokom kušnje u trajanju od tri godine zbog kaznenog djela protiv braka, obitelji i djece te zanemarivanja i zloupotrebe djetetovih prava. Na istu kaznu zatvora osuđena je i njegova supruga, majka djece. Budući da se na prvostupanjsku presudu nisu žalili, ona je u studenome 2017. postala pravomoćna.


"Ovakav čin bezumlja nije se mogao predvidjeti"

Ravnateljica Centra za socijalnu skrb Zadar Vesna Burčul, čiju je smjenu predložila ministrica Nada Murganić zbog niza propusta u slučaju oca monstruma koji je na Pagu s balkona bacio četvero djece, otvorenim pismom obratila se javnosti. Tvrdi da se takav strašan događaj nije mogao predvidjeti.

"Kao odgovorna osoba, ali i kao socijalna radnica tvrdim da nitko ne može predvidjeti ovakvo ponašanje pojedinca. Nema pokazatelja, informacija, dojava, spoznaja u komunikaciji s roditeljima koji bi ukazivali na zanemarujući ili zlostavljajući odnos roditelja prema ovoj djeci u posljednjih godinu dana. Stoga odgovorno tvrdim da Centar za socijalnu skrb nije mogao prevenirati ovu tragediju svojim djelovanjem. Ovakav čin očajnog bezumlja nije moguće predvidjeti", smatra Burčul.
"Djeca se igraju, primaju psihološku pomoć"

Djeca su bolje nego što su bila jučer, izjavio je zamjenik ravnatelja zadarske bolnice Edi Karuc u ponedjeljak. Kaže da su djeca dobro i već su se počela igrati u sobi i na odjelu, no još se ne zna kad će izaći iz bolnice.

Došla im je u posjet i starija sestra, majka je s njima, ali i socijalni radnici. Karuc je rekao da djeca primaju psihološku pomoć, ali se još ne zna kada će izaći iz bolnice.   

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

pag, djeca