Zagreb

ZAGREB: U zagrebačkom ZOO-u predstavljen projekt "Gradski prozori u prirodu"

Piše: PolitikaPlus/Hina

U zagrebačkom Zoološkom vrtu u ponedjeljak je predstavljen projekt "Gradski prozori u prirodu - unaprjeđenje urbane bioraznolikosti i razvoj zelene infrastrukture (Modernizacija II)", vrijedan oko 35 milijuna kuna, od čega je gotovo 14 milijuna kuna osigurano iz EU fonda za regionalni razvoj.

Tim projektom u Parku Maksimir do kraja 2021. izgradit će se ili obnoviti čak 12 infrastrukturnih objekata. Najprije će se urediti Prvo i Drugo maksimirsko jezero te pristanište za čamce i poučna šetnica, a napravit će se i Centar za istraživanje urbane bioraznolikosti, Interpretacijski centar zaštićene faune Hrvatske, Bioforenzični laboratorij te prikaz vodenih staništa.

U Drugom maksimirskom jezeru revitalizirat će se populacija riba te izgraditi bioremedijacijski otočić koji pomaže prirodnom pročišćavanju vode. Uredit će se hortikultura Parka Maksimir, postavit će se parkovna i urbana oprema, info te prodajno-ugostiteljski kiosci. Također, niz edukativnih programa te interpretacijskih sadržaja.

Park Maksimir razvit će se u jedinstveno mjesto zaštite urbane bioraznolikosti i edukacije građana o važnosti očuvanja prirode. Unaprijedit će se upravljanje prirodom, razviti turistička ponuda Zagreba, a otvorit će se i desetak novih radnih mjesta, rečeno je.

Voditelj projekta Jurica Ambrožić istaknuo je kako će izraditi niz stručnih podloga koje će pomoći upravljanju parkom Maksimirom i Savicom te podsjetio da se maksimirska jezera nisu uređivala 90 godina.

Unutar Zoološkog vrta sagradit će se nastamba za medvjeda u sklopu koje će, između ostalog, zbog interpretacije, biti izložen i kostur špiljskog medvjeda koji se nalazi u fundusu Prirodoslovnog muzeja u Zagrebu, a pronađen je u špilji Veternici u Parku prirode Medvednica. Napravit će se i akcijski plan za upravljanje crvenouhom kornjačom, američkoj vrsti koja se jako dobro udomaćila, ali na žalost potiskuje domaću kornjaču.

Uz vozilo za osobe s invaliditetom i prilagođeni edukativni programi

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić rekao je da će se oko 35 milijuna kuna uložiti u raznolikost očuvanja prirode u javnom parku Maksimir i dizanju standarda, uvjeta za Zoološki vrt.

Čak 11 edukativnih programa i većina interpretacijskih sadržaja Gradskih prozora u prirodu bit će prilagođena osobama sa senzornim oštećenjima. Nabavit će se i vozilo za osobe s invaliditetom. 

"Ništa drugo ne radimo nego iščitavamo strategiju izjednačavanja mogućnosti osoba s invaliditetom 2016.-2020. u gradu Zagrebu", istaknuo je Bandić na predstavljanju gdje su bili i predsjednica Hrvatskog saveza gluhoslijepih osoba Dodir Sanja Tarczay i ravnatelj Javne ustanove Maksimir Luka Čuljak.

"Park Maksimir i Zoološki vrt smješteni su u samom srcu grada. Imati prirodu kao dio grada velika je povlastica, ali i odgovornost. O prirodi se trebamo brinuti, a to činimo putem velikih projekata poput modernizacija, ali i sustavnim radom koji, među ostalim, uključuje mnogobrojne edukativne sadržaje za posjetitelje. Zahvaljujući tome iz godine u godinu bilježimo rast posjećenosti", rekao je ravnatelj Ustanove Zoološki vrt grada Zagreba Damir Skok te dodao da je 2015. ZOO  imao 283 tisuće posjetitelja, a lani preko 428 tisuća. 

Medvjedić Matija - odlično 

Skok je rekao i kako je medvjedić Matija, koji je nedavno iz Gorskog kotara došao u ZOO na oporavak, odlično.

"Dobro napreduje, dobro jede, sve je u redu, mada tako mala beba uvijek ima neizvjestan ishod. Ali, njegujemo ga i pokušavamo napraviti sve da eventualno pokušamo s njegovim povratkom u prirodu", rekao je. 

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za taj projekt, koji je financiran iz strukturnih fondova i kohezijskog fonda EU u sklopu programa 2014.-2020., potpisan je 28. rujna 2018. između Grada Zagreba, Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU te Središnje agencije za financiranje i ugovaranje.

Provedba je počela 1. listopada 2018., a očekivani završetak aktivnosti je 31. prosinca 2021. Korisnik sredstava i nositelj Projekta je Grad Zagreb, s partnerima Javnom ustanovom Maksimir, udrugom Biom, Hrvatskim savezom gluhoslijepih osoba Dodir i udrugom Vjetar u leđa, a suradnik na Projektu je Ustanova Zoološki vrt grada Zagreba.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

EU, PROJEKT, ZOOLOŠKI VRT