Svijet

BRUXELLES: Nastavljaju se pregovori Londona i EU-a oko brexita

Piše: PolitikaPlus/Hina

Manje od mjesec dana prije predviđenog izlaska Velike Britanije iz Unije, britanski i europski pregovarači sastaju se u utorak u Bruxellesu kako bi pokušali naći kompromis kojim bi se omogućilo da britanski parlament usvoji sporazum o razlazu i da se izbjegne šok brexita bez sporazuma.

Sastanak koji prethodi ključnom sljedećem tjednu za premijerku Theresu May predviđen je u 17,00 sati. Razgovori će uključiti glavnog europskog pregovarača Michela Barniera, državnog odvjetnika Geoffey Coxa - zaduženog za pravno savjetovanje britanske vlade - i ministra za brexit Stephena Barclaya.

Theresa May želi dobiti nova jamstva za brexit, u nadi da će sporazum koji je sklopila s EU-om biti usvojen u parlamentu 12. ožujka.

Ako ga zastupnici ponovno odbiju, ona će pred njih 13. ožujka staviti pitanje žele li izaći iz EU-a bez sporazuma. Ako i to bude odbijeno, dan kasnije će im predložiti "ograničenu" odgodu brexita nakon 29. ožujka.

Međutim, europski čelnici, koji isključuju mogućnost ponovnog otvaranja pregovora o sporazumu o izlasku, već su upozorili da bilo kakva odgoda izlaska mora imati snažne argumente.

U razgovoru koji je objavljen tijekom vikenda u više europskih novina, Barnier je kazao da je EU spremna dati dodatna jamstva Ujedinjenom Kraljevstvu kako bi olakšala glasanje u britanskom parlamentu.

Ta jamstva tiču se tzv. backstopa, zaštitnog mehanizma koji bi jamčio da neće doći do ponovne uspostave tvrde granice na irskom otoku, koji je ključni razlog zbog kojeg je došlo do mrtve točke.

Kazao je kako je svjestan strahova dijela Britanaca da bi zaštitni mehanizam mogao biti zamka koja bi njihovu državu mogla držati vezanu za EU, no insistira da to nije slučaj.

Zaštitni je mehanizam osmišljen kako bi garantirao otvorenu granicu između Republike Irske, članice EU-a, te Sjeverne Irske koja će s ostatkom Ujedinjenog Kraljevstva napustiti EU.

Barnier je otkrio kako su članice EU-a u teoriji otvorene za mogućnost odgode brexita, no da žele znati što bi se time dobilo. To ne smije biti samo odgađanje problema, zaključio je Francuz.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

velika britanija, brexit