Regija

BEOGRAD: Njemački veleposlanik ne može potvrditi dolazak Vokswagena u Srbiju

Piše: PolitikaPlus/Hina

Njemački veleposlanik u Srbiji Thomas Schieb nije mogao potvrditi vijest da automobilski gigant Volkswagen namjerava otvoriti svoje pogone u Srbiji, što pojedini beogradski mediji objavljuju kao već izvjesnu investiciju tvrdeći da je Srbija "pobijedila" Bugarsku u utrci za novu tvornicu Volkswagena na Balkanu.

"Čuli smo te vijesti iz različitih medija, ali nemamo potvrdu. To ovisi o Volkswagenu, koji to treba potvrditi. Iz moje perspektive to će biti odlična vijest, ako se potvrdi", rekao je Schieb za beogradski Kurir od srijede.
On je istaknuo kako 400 njemačkih tvrtki već posluje u Srbiji i zapošljava oko 50.000 ljudi.  "Taj broj je impresivan i mislim da je raspoloženje među njemačkim investitorima veoma dobro. Optimistično, uvijek je moguće poboljšati stvari", rekao je Schieb. Medijska nagađanja o dolasku Volkswagena u Srbiju potaknuo je Deutsche Welle (DW) objavom da su Srbija i Bugarska u najužoj konkurenciji kao lokacije nove Volkswagenove tvornice, a beogradski mediji tu su investiciju već proglasili za "gotovu stvar", čak locirajući buduću tvornicu u Šumadiji, regiji u kojoj je desetljećima "Zastava Kragujevac" bila središte domaće autoindustrije.

Po navodnim saznanjima beogradskog tiska, VW bi u Srbiji trebao proizvoditi SUV vozila, a terenci iz te "magatvornice" bi se onda iz Srbije izvozili diljem svijeta.

Rijetkima iz Srbije koji su potvrdu vijesti zatražili na adresi njemačke kompanije u Wolfsburgu na upit je odgovoreno da još nema konačne odluke, a DW se nadovezuje na tvrdnje beogradskih medija prenoseći poruku iz Wolfsburga: "Na snazi je službena najava kompanije iz studenog (2018.) prema kojoj se u 'istočnoj Europi' planira pogon u kojem bi se proizvodilo više modela".

Da zasad ima mnogo više dima nego li vatre pokazala je svojim izjavom i srbijanska premijerka Ana Brnabić, odbijajući detaljniji komentar. "To je previše važna investicija da bi se o tome govorilo u medijima“, rekla je Brnabić za RTS.

Suzdržan u komentarima bio je i predsjednik Gospodarske komore Srbije Marko Čadež koji je rekao da bi, odluči li Volkswagen uložiti u Srbiji, ta investicija "potpuno promijenila ekonomsku sliku Srbije i regije".

Osim Bugarske i Srbije, prema ranijim najavama, za tvornicu WV su "ozbiljno u igri" Rumunjska te možda Turska i Makedonija.

Procjene su da bi investicija od oko 1,4 milijarde eura mogla jamčiti oko 4,5 milijarde gospodarstvu države koja privuče tu njemačku kompaniju.

Dok beogradski mediji sa sigurnošću i na temelju "pouzdanih izvora" tvrde da VW dolazi u Srbiju, DW istovremeno prenosi  kako jedan visokopozicionirani političar bugarske vladajuće stranke GERB  tvrdi da su predstavnici VW "još prije nekoliko tjedana bili u Sofiji" te da su "razgovori daleko odmakli".

"Bugarska već ima u ponudi dvije lokacije: zonu nekadašnje čeličane Kremikovci, nedaleko od zračne luke kod Sofije i industrijsku zonu Rakovski kod Plovdiva", navodi DW, dodajući da je i po pisanju bečkog tiska Bugarska „blagi favorit“ zbog ponuđenih lokacija.

Prema ocjeni njemačkog stručnjaka za autoindustriju Stefana Bratzela, središnji razlog za otvaranje nove tvrtke na Balkanu su troškovi jer su "daleko niži nego u Zapadnoj Europi“, od jeftinije struje do mreže dobavljača dijelova i plaća.

Stefan Bratzel ne otpisuje Srbiju ali, ipak, vjeruje da bi bugarsko članstvo u EU moglo biti presudno za odluku njemačkog automobilskog giganta o investiciji na Balkanu, bez obzira što Srbija ima bescarinske sporazume i što je trgovinski okrenuta EU. „Doduše, to ne mora sigurno značiti da će se Volkswagen odlučiti za Bugarsku. Treba pričekati", rekao je Bratzel za DW.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

SRBIJA, NJEMAČKA, volkswagen