Svijet

Američka senatorica, bivša zapovjednica eskadrile: U vojsci me napao i silovao nadređeni

Piše: PolitikaPlus

Senatorica iz Arizone Martha McSally, prva američka pilotkinja koja je sudjelovala u borbi, obznanila je u srijedu da ju je silovao nadređeni časnik u zračnim snagama. 

McSally (52), koja je provela 26 godina u zračnim snagama i zapovijedala borbenom eskadrilom, tijekom saslušanja pred senatskim pododborom o seksualnim napadima u vojsci objavila je da je bila žrtvom silovanja.

"Ja sam također doživjela seksualni napad u vojsci, ali suprotno od mnogih drugih hrabrih ljudi u sličnoj situaciji, ja ga nisam prijavila", rekla je McSally, vidno emotivna.

"Kao i mnogo žena i muškaraca, u to vrijeme nisam vjerovala sustavu", kazala je. "Sebe sam okrivljavala. Bila sam posramljena i zbunjena. I mislila sam da sam jaka, ali sam se osjećala nemoćno."

"Počinitelji su zlorabili svoj položaj na prepredene načine", kazala je republikanska senatorica kojoj je ovo prvi mandat. "I u jednom slučaju nadređeni časnik me napao i silovao."

McSally, koja je služila u zračnim snagama do 2010. i umirovila se u činu pukovnice, rekla je da je godinama šutjela o napadu.

"Kasnije tijekom karijere, dok se vojska borila sa skandalima i svojim neadekvatnim odgovorima, osjetila sam potrebu da kažem nekim ljudima - i ja sam to preživjela", kazala je.

McSally kaže da je u jednom trenutku razmišljala o odlasku iz vojske.

"Kao i mnoge žrtve osjećala sam da me sustav opet siluje."

"Ali nisam odustala", izjavila je. "Odlučila sam ostati i nastaviti služiti i boriti se i voditi, biti glas za žene u vojsci i zatim u Zastupničkom domu i sada u Senatu."

Zapovjednike treba bolje obrazovati

McSally je izjavila da vojne zapovjednike treba bolje obrazovati za rješavanje slučajeva seksualnih napada.

"Napredovali smo u suzbijanju seksualnih napada u vojsci, ali još je dug put pred nama", smatra ona.

"Osjećam gađenje zbog vojnog sustava koji je podbacio i mnogih zapovjednika koji su iznevjerili svoje dužnosti", kazala je senatorica.

"Moramo osigurati da svi zapovjednici prođu obuku i da budu ovlašteni za poduzimanje pravnih koraka... i izbacivanje počinitelja iz naših redova", istaknula je.

McSally je izgubila u tijesnoj utrci u studenome od demokratkinje Kyrsten Sineme, ali ju je kasnije u Senat imenovao guverner Arizone na mjesto koje je ostalo ispražnjeno nakon smrti Johna McCaina.

Očekuje se da će se ponovno natjecati za Senat 2020. i tu se mogla suočiti s teškom utrkom protiv bivšeg astronauta i veterana američke mornarice Marka Kellyja, koji traži demokratsku nominaciju.

Republikanska senatorica Joni Ernst iz Iowe, također vojna veteranka, otkrila je ranije ove godine da je bila silovana na koledžu.

U izvješću objavljenom u svibnju 2018., Pentagon navodi da je broj slučajeva seksualnih napada koje su prijavili pripadnici vojske porastao za 10 posto u fiskalnoj 2017. godini. Pentagon je dobio 6769 izvješća o seksualnim napadima u koje su uključeni pripadnici vojske kao žrtve ili počinitelji.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Martha McSally, sad