Tvrtke

Vrdoljak: Šansa za efikasnu i kvalitetnu brodogradnju

Piše: PolitikaPlus/Hina

Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak izjavio je u utorak, nakon koalicijskog sastanka u Banskim dvorima na kojem je bilo riječi o rješavanju problema Uljanika, kako kroz par dana očekuju sve brojeve - cijenu stečaja, koristi i benefite te cijenu programa restrukturiranja te dodao kako vjeruje da Hrvatska ima šansu za efikasnu i kvalitetnu brodogradnju.

"Ja već nekoliko tjedana i mjeseci govorim kako bi temelj odluke trebao biti koliko košta restrukturiranje, koliko košta stečaj, je li Uljanik sutra u svojoj funkciji, koji benefit donosi", izjavio je Vrdoljak novinarima.

Na pitanje u kojem smjeru ide prijedlog resornog ministra Horvata Vrdoljak je rekao da nemaju konkretan prijedlog.

"Došli smo do okvira nekih brojeva ali smo htjeli preciznije znati. Ja stvarno sebi ne mogu dozvoliti čvrsti stav da donosim odluku ili preporuku, u krajnjoj liniji to je odluka Vlade, ako nemam potpuno čiste brojeve”, rekao je šef HNS-a.

Želja mu je, kaže, da u Hrvatskoj postoji efikasna i kvalitetna brodogradnja. "Mislim da imamo za to šansu ali hajdemo dočekati sve egzaktne brojeve koje će donijeti ministar za nekoliko dana i tada biti jasniji u svemu", poručio je.

Do kraja tjedna restrukturiranje ili stečaj?

Vlada bi ovoga tjedna trebala donijeti odluku ide li se u restrukturiranje Uljanik grupe ili će se ići u stečaj, najavljeno je nakon sastanka ministra gospodarstva Darka Horvata, Uprave i sindikata Uljanika i strateškog partnera Tomislava Debeljaka, koji je održan u ponedjeljak.

Horvat je nakon sastanka izjavio kako postoje samo dva puta. Ili će se odlučiti za restrukturiranje te međufazu financirati kreditom koji u ovom trenutku neće opteretiti državni proračun niti likvidnost strateškog partnera ili će se donijeti odluku da je jedino rješenje stečaj.

Istaknu je i kako strateški partner, vlasnik Brodosplita Tomislav Debeljak, ima "dobru želju i namjeru da svojim likvidnim sredstvima od više od 35 milijuna eura participira u stvaranju boljeg i održivijeg Uljanika", ali tu postoji ključna prepreka za Vladu.

"Mi u jednom trenutku moramo prihvatiti činjenicu da je minus koji je u poslovanju produciran u proteklih 10, 12 ili 15 godina negdje na razini između 900 milijuna i 1,1 milijardu eura", rekao je Horvat.

Eventualni stečaj Uljanik grupe državu bi, po njegovim riječima, mogao koštati između 800 i 900 milijuna eura, a za restrukturiranje treba od 860 milijuna do 1,1 milijardu eura.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

koalicija, ivan vrdoljak, brodogradnja