Zagreb

Zagreb je naš!: Nedostatak transparentnosti te prividna demokratičnost mjesne samouprave

Piše: PolitikaPlus/Hina

Zastupnik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini platforme Zagreb je NAŠ! Tomislav Tomašević te vijećnici i vijećnice te platforme u petak su na konferenciji za novinare upozorili na nedostatak transparentnosti te prividnu demokratičnost i decentraliziranost mjesne samouprave u Zagrebu.

Konferenciju su održali ispred zgrade Gradske skupštine, jer im je predsjednik Gradske skupštine Andrija Mikulić (HDZ) na njihov upit odgovorio "da gosti ne mogu govoriti u Gradskoj skupštini".

Tomašević je izrazio žaljenje što se izabrane vijećnike u gradskim četvrtima i mjesnim odborima tretira "kao da su s ceste". Smatra da je to najbolja metafora kako se Gradska skupština i Gradska uprava ponaša prema vijećnicima mjesne samouprave.  

Istaknuo je i kako su vijećnici u mjesnoj samoupravi često ucijenjeni time da ukoliko žele išta postići za svoj mjesni odbor i gradsku četvrt moraju pristati na "pravila igre", a ona su "da ne možete dobiti nikakve informacije i da se netransparentno troše novci".

"Imate opciju ili da to podržite i sudjelujete u tom prekomjernom trošenju gradskih novaca ili da to propitujete i glasate protiv. Ali zapravo nemate nikakvu moć, jer je sva moć u gradskim poduzećima i u Gradskoj upravi. I to je ono što je sustavni problem i s time ćemo se svi zajedno nositi", ustvrdio je Tomašević. 

Poligon za održavanje postojećih političkih elita na vlasti na čelu s gradonačelnikom Bandićem

Vijećnica Vijeća Gradske četvrti Trnje Iva Ivšić kaže da mjesna samouprava u Zagrebu ima 17 gradskih četvrti i 218 mjesnih odbora i njezina je primarna uloga otvoriti prostor građanima da sudjeluju o pitanjima koja svakodnevno i neposredno utječu na njihov život i rad.

"Na žalost, iskustvo nas vijećnika u zadnje dvije godine pokazuje da je ta demokratičnost i decentraliziranost isključivo deklarativna i nominalna i praksa zapravo pokazuje upravo suprotno. Nama se čini da i gradske četvrti i mjesni odbori služe kao poligon za održavanje postojećih političkih elita na vlasti na čelu s gradonačelnikom Bandićem", ocijenila je.

Vijećnica iz Podsuseda-Vrapča Marija Brajdić Vuković rekla je kako je mjesna samouprava ograničena već i Statutom Grada Zagreba, a još dodatno ponašanjem Gradske uprave koja reducira mogućnosti djelovanja vijeća gradskih četvrti i mjesnih odbora. Istaknula je i kako je donošenje proračuna o mjesnoj samoupravi načelno "kao demokratsko", međutim, o pola njenog proračuna odlučuje Gradska skupština.

Vijećnica s Črnomerca Hana Jušić istaknula je kako su u dvije godine shvatili da njihove ovlasti kako izabranih predstavnika stanovnika njihovih gradskih četvrti nisu ništa veće nego "običnih građana". Rekla je kako se njihovi zaključci kad žele nešto napraviti u kvartu, šalju gradskim uredima od kojih vrlo rijetko dobivaju odgovore. 

Vijećnik gradske četvrti Donji grad Robert Faber kaže kako je u Donjem gradu specifična situacija jer gradonačelnik Milan Bandić s HDZ-om tamo nema većinu te pritisci na opstrukciju rada vijeća dolaze s više razine mjesne samouprave.

Vijećnik Mjesnog odbora Volovčica Nikola Zdunić kaže da su uspjeli prokazati kako je više od 800.000 kuna namijenjenih za kvartovsku školu i Centar kulture preusmjereno na crkvu i samostan na Volovčici. 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ZAGREB JE NAŠ, MJESNA SAMOUPRAVA