Svijet

FRANCUSKI DUŽOSNIK: Dogodit će se brexit bez sporazuma ako Britanija ne donese jasan plan

Piše: PolitikaPlus/Hina

Britaniji će biti odobreno produljenje roka za izlazak iz EU-a samo ako parlament usvoji ponuđeni sporazum ili ako se pojavi jasni alternativni plan do summita Europske unije idućeg tjedna, izjavio je u petak francuski dužnosnik.

Britanski zastupnici u četvrtak su velikom većinom glasali za odgodu britanskog izlaska iz Europske unije, predviđenog za 29. ožujka, omogućivši time premijerki Theresi May da idući tjedan ponovno pokuša dobiti podršku u parlamentu za sporazum postignut s Bruxellesom. 

Međutim, kako će izgledati brexit, hoće li ga biti i kada i dalje je neizvjesno. Među opcijama su duga odgoda, izlazak sa sporazumom koji je postigla May a koji bi zahtijevao kraću tehničku odgodu, izlazak bez sporazuma ili novi referendum.

"Bez jasnoće - usvajanja sporazuma o izlasku ili jasne alternative - dogodit će se izlazak bez sporazuma", rekao je dužnosnik u uredu predsjednika Emmanuela Macrona.

Dvadeset i sedam članica EU-a dopustit će Britaniji na summitu u Bruxellesu idući tjedan kraće produljenje roka u trajanju od nekoliko tjedana, ako prije toga bude usvojen premijerkin sporazum s Bruxellesom, kazao je dužnosnik.

Duga odgoda bit će prihvatljiva samo ako May iznese jasnu alternativu ili ako bude predložen drugi referendum ili izbori. "Taj će zahtjev biti razmotren, ali na to se ne može računati", kazao je on.

"Ako Britanija zadrži mjesto za stolom, sa svim svojim pravima i dužnostima, to bi moglo ugroziti funkcioniranje europskih institucija i europski projekt", rekao je dužnosnik.

To znači da bi čelnici EU-a tražili da se Britanija obveže da neće opstruirati donošenje odluka u Uniji ako ostane članicom duže razdoblje, uključujući pregovore o proračunu.   

"Mogao bi se postići pravni ili politički sporazum u svrhu toga da se Ujedinjeno Kraljevstvo izostavi iz donošenja nekih europskih odluka", kazao je dužnosnik.

"Te dvije osnovne točke bit će dio naših kriterija za razmatranje zahtjeva (za produljenje roka)" , dodao je.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

EU, FRANCUSKA