Svijet

TERORIZAM: Žrtve napada u Christchurchu i djeca

Piše: PolitikaPlus/Hina

Među poginulima u terorističkom napadu desnog ekstremista na Novom Zelandu ima i djece, objavila je u subotu premijerka te države. 

"Postalo je jasno da su mete ovog groznog napada bila i djeca", rekla je Jacinda Ardern novinarima u Christchurchu, mjestu napada na dvije džamije u kojem je zasad poginulo najmanje 49 ljudi. 

U napadu je ozlijeđeno 39 ljudi, od kojih je 11 na intenzivnoj njezi, dodala je premijerka, istaknuvši kako i među njima ima djece. 

Pohvalila je hrabrost dvoje policajaca koji su svladali napadača koji je imao dvije puške u svom automobilu, naglasivši kako je jasno da je "imao namjeru nastaviti svoj napad". 

Policija je ranije tvrdila da su oba napada čin jednog napadača i objavila da je trebalo 36 minuta od prvog hitnog poziva do uhićenja. 

Ardern je stigla u Christchurch i susrela se s preživjelima i obiteljima žrtava, poručivši kako prenosi poruke ljubavi i podrške u ime novozelandskog naroda. 

"Novi Zeland je ujedinjen u tuzi", kazala je. 

Dodala je da će policija štititi džamije na Novom Zelandu dok se ne pokaže da je opasnost prošla. 

Napadač je ranije u subotu šutio pri čitanju optužbe.

"Činio se vrlo smirenim i mnogo je vremena promatrao medije i odvjetnike", prenosi novinarka Radija New Zealand Annekke Smith o 28-godišnjem Australcu i otkriva kako nije tražio jamčevinu ili da mu se krije ime. 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

terorizam, djeca, stradali